Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

FORMIRANA RADNA GRUPA ZA SPROVOĐENJE PREPORUKA IZ "BELE KNJIGE" SAVETA STRANIH INVESTITORA: Cilj radne grupe je da kroz sprovođenje preporuka Bele knjige poboljša konkurentnost tržišta Srbije i da na taj način podstakne proširenje postojećih i privlačenje novih investicija, doprinese ekonomskom rastu i smanjenju nezaposlenosti. Radna grupa će formirati ekspertske podgrupe koje će sačinjavati predsedavajući radnih odbora Saveta i predstavnici državnih institucija


Savet stranih investitora i Vlada Republike Srbije formirali su Radnu grupu za sprovođenje preporuka iz "Bele knjige" Saveta stranih investitora, a predsednik grupe je premijer Vlade Republike Srbije, saopšteno je iz tog Saveta.

"Ključni cilj radne grupe je da kroz sprovođenje preporuka Bele knjige poboljša konkurentnost tržišta Srbije i da na taj način podstakne proširenje postojećih i privlačenje novih investicija, doprinese ekonomskom rastu i smanjenju nezaposlenosti", izjavila je predsednica Saveta Jana Mihajlova.

Kako je navedeno, u Radnoj grupi su premijer Srbije, i ministri građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, trgovine, turizma i telekomunikacija, finansija, privrede, državne uprave i lokalne samouprave, poljoprivrede i zaštite životne sredine i rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, kao i predstavnici i članovi Saveta.

Očekuje se da će formiranje i efikasan rad Radne grupe doprineti povećanju stepena realizacije preporuka iz Bele knjige od sadašnjih 35-45 odsto do 50 odsto na godišnjem nivou.

"Formiranje ove radne grupe je rezultat kontinuirane saradnje sa Vladom i odnosa zasnovanog na poverenju koje smo gradili kroz konstruktivnu razmenu mišljenja, otvorenost i doslednost u dijalogu", zaključila je predsednica Saveta.

Radnom grupom će predsedavati predsednik Vlade Republike Srbije, potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović će biti zamenik predsednika, a činiće je šest ministara ekonomskog resora, članovi Upravnog odbora Saveta i izvršna direktorka Saveta.

Radna grupa će formirati ekspertske podgrupe koje će sačinjavati predsedavajući radnih odbora Saveta i predstavnici državnih institucija.

"Bela knjiga" je najvažnija publikacija Saveta stranih investitora putem koje iz godine u godinu, već 14 i po godina Savet daje preporuke usmerene da podrže rast poslovnih aktivnosti i bolji životni standard građana Srbije.

Članovi Saveta uložili su svoje znanje i stručnost u ovaj projekat sa ciljem da pomognu Srbiji da stvori atraktivnije i održivo poslovno okruženje i da se brže integriše u tržište EU, navodi se u saopštenju.

Savet nastavlja da jača trenutno okupljajući više od 130 kompanija, koje su uložile više od 28,7 milijarde evra, sa učešćem od 21.7 odsto BDP, 22.2 odsto u izvozu Srbije, 18 odsto srpskog državnog prihoda od poreza na dobit preduzeća i koje direktno zapošljavaju preko 94.000 ljudi u Srbiji.

Udruženje stalno beleži rast - u prošloj godini su investicije porasle za 5,2 milijarde evra, dok je direktno učešće u BDP-u povećano za 3.7 odsto u periodu od prethodne dve godine, zahvaljujući daljem rastu i prilivu novih članica.

Glavni cilj Saveta je da ostvari uticaj na unapređenje poslovne klime u Srbiji dajući konkretne predloge reformi i kroz izgradnju poslovnog portala za komunikaciju sa vlastima u Srbiji.

Izvor: Vebsajt RTV, 31.01.2017.
Naslov: Redakcija