Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

UREDBA O SADRŽINI I NAČINU PODNOŠENJA PRIJAVE KONCENTRACIJE: UREDBA NA SNAZI OD 2. FEBRUARA 2016. GODINE. PREDVIđENA JE MOGUćNOST PRIJAVLJIVANJA KONCENTRACIJE U SKRAćENOM OBLIKU


Nova uredba koja donosi pojednostavljenje procedura za prijavu koncentracije učesnika na tržištu na snazi je od 2. februara 2016. godine, saopštava Komisija za zaštitu konkurencije.

Nova Uredba o sadržini i načinu podnošenja prijave koncentracije ("Sl. glasnik RS", br. 5/2016), podnosiocima koji ispunjavaju uslove za prijavu u skraćenom obliku biće omogućen jednostavniji postupak, zbog smanjenog broja neophodnih dokumentata.

Komisija podseća da je Zakonom o zaštiti konkurencije ("Sl. glasnik RS", br. 51/2009 i 95/2013 - dalje: Zakon) utvrđena obaveza prijave koncentracije i dužnost učesnika u koncentraciji da prekinu njeno sprovođenje dok ovo telo ne donese rešenje.

Komisija je nadležna da, u slučaju nepoštovanja ovih obaveza, odredi meru zaštite konkurencije, u obliku obaveze plaćanja novčanog iznosa u visini najviše 10 odsto ukupnog godišnjeg prihoda.

Nepoštovanje obaveza koje se odnose na prijavu koncentracije u propisanom roku i prekid sprovođenje koncentracije do donošenja rešenja predstavljaju povredu Zakona, a za to je predviđeno i plaćanje procesnog penala.

Ove obaveze se odnose na sve učesnike na tržištu, uključujući i javna preduzeća koja, ukoliko su ispunjeni Zakonom propisani uslovi, ukupan godišnji prihod, moraju da prijave sticanje kontrole nad drugim učesnikom na tržištu, piše u saopštenju.

Cilj prijavljivanja koncentracije je i sprečavanje prethodnom kontrolom koncentracija u cilju zaštite od ograničavanja, narušavanja ili sprečavanja konkurencije, odnosno stvaranja ili jačanja dominantnog položaja učesnika koncentracije na tržištu.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 02.02.2016.
Naslov: Redakcija