Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI ZAKON O SEZONSKOM RADU: ZAKON ćE REGULISATI POLOżAJ I PRAVA SEZONSKIH RADNIKA U OBLASTIMA POLJOPRIVREDE, UGOSTITELJSTVA I GRAđEVINARSTVA. UVODI SE SISTEM VAUčERA, SA KOJIMA ćE RADNIK BITI PRIJAVLJEN I OSIGURAN


Za one koji nemaju posao, sezonski rad je prilika da bar nešto zarade. Nadničari se nadaju dobrom rodu u poljoprivredi, a građevinci većoj gradnji. Međutim, Zakon o radu("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013 i 75/2014) nije definisao status sezonskih radnika – ko su oni, kako se upošljavaju i koja su njihova prava. U pripremi je Zakon o sezonskom radu, koji će regulisati područje i uvesti vaučere za tu vrstu posla.

U selima oko Požege, registrovana poljoprivredna gazdinstva već su počela da ugovaraju sezonce za rezidbu voća. Tokom leta najviše posla biće za berače. Za sat vremena rada dobijaju oko 150 dinara u gotovini.

Do posla u hladnjači ili na građevini sve češće se dolazi preko specijalizovanih agencija. Radnici tvrde da u manjim mestima omladinske zadruge ne poštuju zakon i radnike od 50 godina upošljavaju pod tuđim imenom, kao tridesetogodišnjake.

Snežana Đurić iz omladinske zadruge "Tragač" iz Beograda kaže da do 2004. godine nije postojalo ograničenje u godinama, te su mogli da rade i stariji ljudi. "Međutim, to je Zakon sad ograničio i naravno da se dešavaju ti propusti."

Katica Krnjajić iz beogradske omladinske zadruge "Sat" kaže da je moguće da nema dovoljno mladih, starosti do 30 godina, koji bi radili na tim poslovima, pa se zato angažuju stara lica.

U pripremi je novi Zakon o sezonskom radu, koji bi trebalo da uvede red u tu oblast. Prvi put će biti uvedeni vaučeri za sezonski rad.

Državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike, Zoran Lazić, objašnjava da će zaposlenom koji dođe da radi kod gazde, na primer na poljoprivrednim poslovima, i u toku jednog dana radi osam sati, poslodavac uručivati vaučer u koji će upisivati njegove podatke. Radnicima koji sakupe određeni broj vaučera, na primer za mesec dana rada kod različitih poslodavaca, u Fondu PIO će se to evidentirati kao radni staž.

Novim zakonom će, pre svega, biti zaštićeni sezonski radnici. Inspekcije će, kako kažu nadležni, imati veća ovlašćenja u kažnjavanju poslodavaca koji i dalje budu zapošljavali radnike na crno.

Izvor: Vebsajt RTS, Olivera Vukosavljević, 01.02.2016.
Naslov: Redakcija