Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZMENE ZAKONA O VANREDNIM SITUACIJAMA: OšTRIJE PREKRšAJNE KAZNE


Pravna baza Paragraf Lex

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić izrazio je očekivanje da će u maju biti usvojene izmene Zakona o vanrednim situacijama ("Sl. glasnik RS", br. 111/2009, 92/2011 i 93/2012) koje za cilj imaju oštrije prekršajne kazne, i najavio da će javna rasprava o ovom dokumentu biti održana u martu.

Prema njegovim rečima, tekst ovog zakonskog rešenja je završen, a radi se na definisanju novčanih iznosa.

On je istakao da je sada težište svih aktivnosti zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama na lokalnim samoupravama, ali da je najmanje urađeno u pogledu preventive.

Svaka opština bi morala da uradi procenu rizika i plan zaštite i spasavanja, naveo je Marić, ali i ukazao na to da je broj opština koje imaju taj dokument mali, kao i da su potrebni bolja komunalna organizacija, podizanje svesti građana i rigorozne kazne.

Prema njegovim rečima, cilj je da se poboljša kvalitet života uvođenjem broja 1126, pomoću kojeg se može brzo, sa bilo kog telefona, pomoći ljudima koji su ugroženi.

On je istovremeno ukazao i na probleme u funkcionisanju sistema protivgradne zaštite i na hronični problem nedostatka raketa, jer je Srbiji potrebno 25.000 raketa godišnje.

Važno je da se po hitnom postupku usvoji Zakon o zaštiti od grada jer se njime na novi način definiše način prikupljanja sredstava za nabavku protivgradnih raketa, poručio je pomoćnik ministra.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 02.02.2015.