Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

U PORESKOJ UPRAVI SLEDE ORGANIZACIONE PROMENE - USKORO GRUPA ZA BORBU PROTIV SIVE EKONOMIJE


Ministar finansija Lazar Krstić najavio je da će, zbog bolje naplate poreza, u Poreskoj upravi uslediti organizacione promene i da će u toj službi biti formirana grupa za borbu protiv sive ekonomije.

Ministar kaže da će se o poreskoj reformi ove godine razgovarati sa različitim grupacijama, od kojih je privreda jedna od najvažnijih, a rezultat tih razgovora biće ostvariv plan kojeg svi treba da se pridržavaju.

 "Možemo da postavimo cilj, ali tako da sagledamo realnost i kako stići do nekog idealnog scenarija. Ako utvrdimo plan onda je važno da ga se držimo, da se zna kako funkcionišu tokovi novca i ko je za šta odgovoran", istakao je Krstić.

Komentarišući mogućnost smanjenja nameta na rad, Krstić je rekao da je to dugoročno moguće, ali pre nego što se smanje bilo kakvi nameti koji su javni prihodi, treba utvrditi kako će se nadomestiti rupa u budžetu koja bi nastala smanjenjem tih nameta.

 "Imajući u vidu iznos našeg budžetskog deficita i javnog duga, odnosno krhke javne finansije, nisam sklon akrobacijama u promeni poreskog sistema. Bez stabilnih finansija nisu moguće korenite promene u poreskom, kao ni penzijskom sistemu", rekao je Krstić.

Ministar kaže da nije realno da se ove godine menja poreski sistem u Srbiji, ali da će se razgovarati o izmenama u načinu finansiranja države.

U 2014. godini će, po njegovim rečima, biti utvrđene određene izmene u penzijskom sistemu, kako bi počele da se primenjuju od naredne godine.

 "To je praksa svuda u Evropi i u skladu je sa održivoošću fiskalnog sistema. Sada u Srbiji trećina svega što budžet troši ide na transfere Penzijonom fondu, što je na duži rok neodrživo", rekao je Krstić.

Početni predlog je, kako je pojasnio, postepeno usklađivanje starosne granice za žene i muškarce za odlazak u penziju.

 "Ukoliko bi se starosna granica za žene od 2015. godine podigla sa 60 na 63 godine, to bi bilo u periodu od šest godina, odnosno svake godine bi se ta granica podizala za po šest meseci", rekao je Krstić.

Izvor: Vebsajt Ministarstva finansija, 2.2.2014.