Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

IZRADA NACRTA IZMENA I DOPUNA ZAKONA O RADU DO 1. MAJA 2014. GODINE


Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić saopštio je da je formirana radna grupa koja će od 3. februara raditi na izmenama i dopunama Zakona o radu, čije se usvajanje očekuje do 30. juna.

Ljajić je na konferenciji za novinare, nakon sastanka koji su prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i on održali sa predsednikom Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisavom Orbovićem, predsednikom Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Branislavom Čankom i predsednikom Unije poslodavaca Srbije Nebojšom Atanackovićem, ocenio da današnji razgovor predstavlja početak novog socijalnog dijaloga.

On je objasnio da će novoformirana radna grupa od 3. februara raditi na utvrđivanju toga da li je potrebno da se donese potpuno novi zakon o radu, ili da se radi na izmenama postojećeg, uz napomenu da je utvrđen plan budućih aktivnosti.

Cilj je da do 1. maja bude izrađen nacrt izmena i dopuna Zakona o radu, a da do 30. maja bude sprovedena javna rasprava o ovom dokumentu, kako bi novi zakon bio usvojen do 30. juna, ukazao je Ljajić.

Potpredsednik Vlade je saopštio da je danas, takođe, postignut dogovor o tome da sastanci u istom sastavu ubuduće budu održavani na 15 dana, kako bi se pratila dinamika rada na zakonu.

Ovo je početak novog socijalnog dijaloga koji će rezultirati donošenjem zakona koji će imati veliku podršku, ocenio je Ljajić i naglasio da nema stabilnosti bez dogovora relevantnih društvenih faktora, odnosno sindikata i poslodavaca.

Izvor: