Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PROSVETNA INSPEKCIJA NAJAVILA ZATVARANJE SVIH VISOKOŠKOLSKIH INSTITUCIJA KOJE POSLUJU BEZ AKREDITACIJE


Komisiji za akreditaciju (KAPK) poslednjih meseci stiže neuobičajeno veliki broj zahteva upravo iz nelegalnih visokoškolskih institucija.

A sve to iz straha od zatvaranja, jer je prosvetna inspekcija najavila da će ove godine zatvoriti sve koji posluju „na divlje“. Samo od oktobra KAPK-u je stiglo devet zahteva.

Broj zainteresovanih je veliki s obzirom na to da je za sve ove godine akreditovano tek desetak isturenih odeljenja. Procenjuje se da ih je ukupno stotinak.

Izmenama finansijskih zakona, koje su od Nove godine stupile na snagu, Komisiji za akreditaciju blokiran je rad. - Imamo samo jednog stalno zaposlenog, što po novom znači da bismo honorarno mogli da angažujemo samo 0,1 čoveka, spoljnog saradnika - objašnjava prof. Pap. - A posao u komisiji radi 800 nezavisnih recenzenata koje sada ne možemo da platimo, pa trpi i sam proces akreditacije. Nadamo se da će ministarstva prosvete i finansija pronaći rešenje.

Stigao nam je veliki broj zahteva i pored redovnih poslova koji nisu mali, čeka nas i dodatni angažman da bismo doneli odluke u svim slučajevima. Svaku od tih ustanova moramo posetiti i videti u kojim uslovima se tamo studira. Posle toga mišljenje treba da daju i recenzenti. Ta procedura mora da traje bar mesec, dva.

Profesor Pap objašnjava da svi koji žele da akredituju odeljenje van sedišta matične ustanove moraju da budu opremljeni kao pravi mali fakulteti.

Neophpodno je da imaju biblioteku, studentsku službu, sekretara, informatičku opremu i odgovarajuće uslove za održavanje nastave. Ako nisu sve to obezbedili, napominje, ne mogu da se nadaju akreditaciji.

Osim novih predmeta, prof. Pap napominje da su zatrpani i regularnim poslovima oko reakreditacije. Potrebno je da „zeleno svetlo“ KAPK dobije oko 300 institucija i više od 2.000 studijskih programa.

Svi koji su akreditovani u prvom ciklusu, tokom poslednjih pet godina, sada moraju ponovo da dokažu da imaju propisanu površinu, broj profesora, nastavne planove i uslove za izvođenje nastave.

Izvor: www.vecernjenovosti, I. Mićević