Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

RAZGOVOR SA GUVERNEROM NBS


Posle oduzimanja dozvole za rad Univerzal banci, guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković kaže da su svi štedni ulozi i depoziti do 50.000 evra osigurani po zakonu i da nema razloga za brigu i nervozu.

Narodna banka će uraditi sve da zbog oscilacija kursa dinara ne trpe građani, privreda i država, rekla je Tabakovićeva.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Tabakovićeva je podvukla da studentske stipendije i krediti neće kasniti i da će biti isplaćivani preko banke isplatioca koju bude odredila Agencija za osiguranje depozita, koja je sada, po zakonu, administrator Univerzal banke. 

Tvrdi i da u prvom trenutku nema straha za 434 zaposlena u toj banci, ali priznaje da je situacija naprijatna.

Prema njenim rečima, najverovatnije će nova banka isplatilac biti Poštanska štedionica.

"Svi depoziti i štedni ulozi do 50.000 evra su zagarantovani. Svi oni koji su pristajali svesno na namerno uvećane kamate na štednju, što je bilo sakriveno i od Narodne banke, gde su se štedni ulozi plaćali i kad se razroče posle šest meseci, kao da su oročeni na dve ili pet godina, oni koji su se kockali neka sada sami snose teret", rekla je Tabakovićeva.

Guvernerka NBS navodi da se sa problemima Univerzal banke, prve privatne banke u kojoj država reaguje, bave više od godinu i po dana.

Kako kaže, kod Univerzal banke su postojali pokazatelji loše kapitalne adekvatnosti, a NBS je sve pokušala. "Imali smo strpljenja za sve moguće akcionare koji su pokazivali volju da je dokapitalizuju, ali se sve svelo na priču i obećanja", navodi Tabakovićeva.

"Ja se bavim zakonom, ponašam se jednako prema svakoj banci, a sada ih ima dobrih i zdravih 29, i apsolutno me ne zanima ko su njeni akcionari, ali me zanima da li su akcionari odgovorni u odnosu prema banci ili je iscrpljuju", kaže Tabakovićeva.

Guvernerka centralne banke ističe da finansijska stabilnost ne zavisi od jedne pojedinačne institucije.

"Upravo zbog ostalih dobrih i zdravih banaka ne smemo da dozvolimo da se državi pravi šteta, a da se sredstvima štediša i deponenata daju sumnjivi krediti onima koji su veliki broj banaka u ovoj državi doveli u nezavidan položaj, ali to će već biti posao drugih organa, kojima ćemo mi pružiti pomoć da to utvrde", kaže Tabakovićeva.

Govoreći o dinaru, čija vrednost pada od početka godine, guvernerka NBS podseća da je Srbija otvorena mala ekonomija koja deli sudbinu svetskog finansijskog sistema.

"Srbija reaguje na svako pomeranje koje se dešava u Americi, izazavano reakcijama federalnih rezervi, ali i svim onim što se sezonski dešava u nabavci deviza ovde u Srbiji", kaže Tabakovićeva.

"Mi ćemo sa svoje strane pratiti sve te uticaje, reagovati na njih, da ne dolazi do krupnih oscilacija. Ja ne mogu da garantujem ništa, jer niko danas ne može da garantuje ono što ne zavisi od njega, ali ono što zavisi od NBS i Izvršnog odbora, sve ćemo učiniti i sprečiti da od tih oscilacija gube građani, privreda i država", zaključuje guvernerka.

Izvor: