Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O TURIZMU: Od 1. januara 2020. godine počela primena podzakonskih akata, kojima se propisuju nove obaveze sve turističke agencije


Od 1. januara 2020. godine počela je primena pravilnika, donetih na osnovu Zakona o turizmu ("Sl. glasnik RS", br. 17/2019), koji bliže uređuju sadržinu Registra turizma, uslove i način rangiranja licence organizatora putovanja u različite kategorije, kao i vrstu, visinu i uslove garancije putovanja i visinu depozita u zavisnosti od kategorije licence.

Novi propisi koji uređuju oblast turizma donose i nove uslove koje moraju da ispune turističke agencije organizatori putovanja i turističke agencije posrednici u prodaji turističkog putovanja, kako bi mogli da obavljaju delatnost turističkih agencija.

Stupanjem na snagu ovih podzakonskih akata, odnosno početkom njihove primene, biće omogućena primena novog Zakona o turizmu, koji je donet sa ciljem obezbeđivanja veće pravne zaštite putnika i smanjenja zloupotreba u pružanju usluga u turizmu.

Pravilnikom o izmenama i dopunama Pravilnika o sadržini Registra turizma i dokumentaciji potrebnoj za registraciju i evidenciju ("Sl. glasnik RS", br. 81/2019) propisani su dodatni podaci koji se registruju u Registru turizma, koji se odnose na organizatore putovanja i posrednike u prodaji putovanja, odnosno na izdavanje licence i registraciju turističkih agencija, i to podaci o kategoriji izdate licence i propisanoj visini depozita za organizatore putovanja i podaci o rukovodiocu turističke agencije za posrednike u prodaji putovanja.

Pravilnik o uslovima i načinu rangiranja licence organizatora putovanja u različite kategorije, načinu promene kategorije licence, sadržini zahteva za izdavanje i obnavljanje licence, kao i o uslovima i načinu izdavanja svečane forme licence ("Sl. glasnik RS", br. 81/2019) propisuje, kao novinu, izdavanje četiri različite kategorije licenci za organizatore putovanja, koje se rangiraju na osnovu broja putnika za koje su realizovana i organizovana turistička putovanja u prethodnih 12 meseci, računajući od dana podnošenja zahteva za izdavanje licence. Za svaku kategoriju licence propisana je odgovarajuća visina limita pokrića garancije putovanja i najniži iznos depozita.

Zahtev za izdavanje licence koji podnosi privredno društvo, drugo pravno lice ili preduzetnik, sadrži, između ostalog, ugovor o garanciji putovanja (polisu osiguranja i/ili bankarsku garanciju) sa ukupnim limitom pokrića u iznosu od 200.000 evra za kategoriju licence A20, koja se izdaje organizatorima putovanja koji su realizovali programe putovanja za najviše 1.000 putnika, do ukupnog limita pokrića u iznosu od 400.000 evra za licencu rangiranu u kategoriju A40, koja se izdaje organizatorima putovanja koji su realizovali programe putovanja za više od 10.001 putnika. Visina depozita na dinarskom računu banke organizatora putovanja kreće se u rasponu od 2.500 do 10.000 evra, u zavisnosti od kategorije licence. Sa podacima o visini limita pokrića i najnižem iznosu depozita koji je obezbedila svaka registrovana turistička agencija kojoj je izdata licenca moći će da se upoznaju svi građani koji pristupe sajtu Agencije za privredne registre, odnosno javnoj pretrazi podataka u Registru turizma.

Pravilnicima je detaljno propisana i dokumentacija kojom podnosilac prijave dokazuje ispunjenost uslova za dobijanje licence, koju izdaje Agencija, kao i dokumentacija koju je neophodno priložiti u postupku registracije turističke agencije posrednika u prodaji putovanja u Registar turizma.

Na sajtu Agencije za privredne registre, u delu koji se odnosi na Registar turizma, objavljena su ažurirana uputstva, kao i novi obrasci registracionih prijava koji sadrže i pregled dokumentacije koju je potrebno dostaviti uz uredno popunjenu registracionu prijavu.

Organizator putovanja kome je izdata licenca po odredbama propisa koji je bio na snazi do dana početka primene novih pravilnika, u obavezi je da uskladi svoje poslovanje sa odredbama novih pravilnika u roku od 30 dana od dana početka primene pravilnika, odnosno do 31. januara 2020. godine.

Izvor: Vebsajt APR, 30.12.2019.
Naslov: Redakcija