Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI IZMENE ZAKONA O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM: Usvajanje Predloga zakona očekuje se u prvoj polovini 2019. godine


Početkom 2019. godine Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom naći će se pred Vladom Republike Srbije, a zatim ide u parlament, najavila je ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Ona očekuje da Predlog tog zakona bude usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srbije u prvoj polovini godine.

Izmenama je predviđeno da se ispravi nepravda prema ženama koje su tek počele da rade, zatrudnele i moraju na bolovanje, i prema aktuelnom Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom ("Sl. glasnik RS", br. 113/2017 i 50/2018) primaju male mesečne iznose za porodiljsko bolovanje.

"Najavili smo kada smo donosili zakon da ćemo efekte analizirati krajem 2018. godine i da ćemo 2019. godine ići u izmene i dopune u skladu sa finansijskim potencijalom", rekla je Đukić Dejanović.

Upitana da li ima novca za to, ona je rekla da su u Komisiji koja je radila predlog izmene zakona predstavnici Ministarstva finansija koji su o tome vodili računa.

"Ministri Zoran Đorđević i Siniša Mali će kao najodgovorniji napraviti šta je realno i najbolje za buduće mame", pojasnila je ona.

I žene koje su primale velike plate bile su oštećene odlaskom na porodiljsko odsustvo, te ministarka smatra da nepravda i prema njima treba da bude ispravljena i da ne budu finansijski oštećene.

Govoreći o preuzetim merama na poboljšanju demografske slike Srbije ona je rekla da daju rezultate i da se prošle godine rodilo 160 beba više nego godinu dana ranije.

Izvor: Vebsajt Novosti, 28.12.2018.
Naslov: Redakcija