Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O DOPUNAMA ZAKONA O DRŽAVLJANSTVU REPUBLIKE SRBIJE: Uspostavljena elektronska evidencija o državljanima Srbije


U skladu sa Zakonom o dopunama Zakona o državljanstvu Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 24/2018), prvi put je uspostavljena jedinstvena evidencija o državljanima Srbije u elektronskom obliku.

Kako se navodi iz Kancelarije za IT i eUpravu, "ovo znači da građani više neće morati da budu kuriri koji nose uverenje o državljanstvu sa jednog na drugi šalter, već će ova elektronska evidencija biti dostupna svim službenicima državne uprave i lokalne samouprave".

Nova, jedinstvena elektronska evidencija o državljanima Republike Srbije četvrta je knjiga u okviru Centralnog sistema matičnih knjiga Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, uz one o rođenim, venčanim i umrlim, i predstavlja jedan od najzahtevnijih poslova u okviru projekta digitalizacije javne uprave, odnosno uspostavljanja elektronskih evidencija sa podacima građana u okviru sistema elektronske uprave u Srbiji.

- Zahvaljujući timskom radu Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, kabineta predsednice Vlade, a uz tehničku asistenciju Kancelarije za IT i eUpravu, konačno je uspostavljena i ova elektronska evidencija. Podaci iz elektronske evidencije državljana su dostupni i kroz korišćenje informacionog sistema za razmenu podataka po službenoj dužnosti (eZUP), tako da će sve institucije koje koriste ovaj informacioni sistem, u skladu sa odobrenim pravima, moći da pristupaju podacima o državljanima na teritoriji cele Srbije - rekao je direktor Kancelarije Mihailo Jovanović.

On je dodao da su izdate Instrukcije jedinicama lokalne samouprave u vezi s prenosom podataka s jasnim rokovima za završetak posla.

Izvor: Vebsajt Blic, 29.12.2018.
Naslov: Redakcija