Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU: Od 1. januara 2018. godine nove odredbe za penzionisanje. Za odlazak u starosnu penziju ženama je potrebno 62 godine života i najmanje 15 godina staža osiguranja, a muškarcima 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja


U Srbiji se od 1. januara 2018. godine primenjuju novi uslovi o penzionisanju kojima se granica za odlazak u starosnu penziju za žene pomera za šest meseci, pa će moći da dobiju penziju sa 62 godine života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Za žene će se do 2032. godine postepeno pomerati starosna granica za penzionisanje da bi od te godine i one kao i muškarci imale uslov za punu starosnu penziju sa navršenih 65 godina života.

Kod muškaraca i dalje važe isti uslovi za penzionisanje – 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Pravo na punu starosnu penziju i žene i muškarci mogu da ostvare i sa navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

Za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju muškarcima je od 1. januara potrebno 40 godina staža osiguranja i najmanje 57 godina života, a ženama 38 godina staža osiguranja i najmanje 56 godina i četiri meseca života.

U tom slučaju, penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na punu starosnu penziju u toj kalendarskoj godini.

Ukupan iznos umanjenja za prevremenu starosnu penziju maksimalno može da iznosi 20,4 odsto.

Izvor: Vebsajt N1, 01.01.2018.
Naslov: Redakcija