Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O MIRNOM REŠAVANJU RADNIH SPOROVA: Proširuje se nadležnost u individualnim i kolektivnim radnim sporovima koja će omogućiti arbitrima i miriteljima da individualne radne sporove rešavaju obostrano prihvatljivim rešenjem


Broj radnih sporova koji su rešavani uz pregovore pred Republičkom agencijom za mirno rešavanje radnih sporova, umesto pred sudom, 2017. godine je povećan za više od 10 odsto, a trend povećanja se tek očekuje, nakon proširenja nadležnosti Agencije usvajanjem novog zakona koji reguliše tu oblast.

Naime, rad na izmenama i dopunama Zakona o mirnom rešavanju radnih sporova ("Sl. glasnik RS", br. 125/2004 i 104/2009 - dalje: Zakon) je okončan, a u Agenciji očekuju da se u prvim mesecima 2018. godine nađe pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srbije radi usvajanja.

"Izmenama Zakona trebalo bi da bude proširena nadležnost u individualnim i kolektivnim radnim sporovima koja će omogućiti arbitrima i miriteljima da individualne radne sporove rešavaju takozvanim "win-win" rešenjem - odnosno obostrano prihvatljivim rešenjem", rekao je direktor Agencije Mile Radivojević.

To je, kako je ukazao, najveća izmena u Zakonu, koji sada tu mogućnost ne predviđa.

Biće promenjen i način okončanja individualnog spora povodom zlostavljanja i diskriminacije na radu tako da će jedini mogući način da se ovaj spor uspešno okonča biti da strane u sporu postignu sporazum oko načina rešenja tog spora, naglasio je Radivojević.

U suprotnom, strane u sporu će biti upućene na postupak pred sudom u skladu sa posebnim zakonom koji reguliše tu materiju, napomenuo je on.

Radivojević smatra da će nakon izmena Zakona, koje predviđaju i brojne novine kada su u pitanju sporovi oko plata, minimalne zarade, naknada... zaposleni i poslodavci biti spremniji da svoje sporove rešavaju pred Agencijom, a ne pred sudom, kao i da će biti sigurniji u rešenje konkretnog spora.

Kada su u pitanju rezultati rada ove Agencije, Radivojević kaže da je 2017. godina bila uspešna s obzirom na to da se povećava broj postupaka mirenja i pregovaranja.

Izvor: Vebsajt RTV, 30.12.2017.
Naslov: Redakcija