Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O POJEDNOSTAVLЈENOM RADNOM ANGAŽOVANJU NA SEZONSKIM I DRUGIM POVREMENIM POSLOVIMA U ODREĐENIM DELATNOSTIMA: Američka advokatska asocijacija ukazuje da revidirani Nacrt zakona ne štiti radnike, niti može da smanji količinu rada na crno


U komentaru na novi nacrt zakona o sezonskom radu Američka advokatska asocijacija ukazuje na niz manjkavosti koje bi štetile radnicima i gurnule veliki broj ljudi u radne odnose u kojima ne mogu da ostvare prava iz Zakona o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013, 75/2014, 13/2017 - odluka US, 113/2017 i 95/2018 - autentično tumačenje).

Centar za ljudska prava Američke advokatske asocijacije objavio je komentar na najnoviju verziju nacrta zakona o sezonskom radu koji se sada službeno zove “Zakon o radnom angažovanju na sezonskim i drugim povremenim poslovima u određenim delatnostima”.

Ono što je pisano o prethodnoj verziji - da nacrt zakona pojam sezonskog rada proširuje na pojedine poslove u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu, turizmu i ugostiteljstvu, građevinarstvu, kućnim i pomoćnim poslovima - ostaje da važi i za revidiran tekst nacrta.

Prema mišljenju Američke advokatske asocijacije u novom nacrtu Vlada Srbije je pokušala da odgovori na nekoliko problema prethodne verzije iz 2021. godine, ali nije uspela da ponudi odgovarajuća rešenja. Drugim rečima, ni revidiran nacrt zakona o sezonskom radu ne štiti radnike, niti može da smanji količinu rada na crno - što je Vladin proklamovani cilj.

Centar za ljudska prava Američke advokatske asocijacije je u slučaju prethodne verzije nacrta - koji je nosio naziv Nacrt zakona o radnom angažovanju zbog povećanog obima posla u određenim delatnostima - izrazila zabrinutost zbog širenja nestandardnih oblika zapošljavanja, kojima nedostaju zaštita radnih prava i slobode udruživanja, tj. sindikalnog organizovanja.

Prethodnu verziju su, pored asocijacije, kritikovali sindikati, nevladine organizacije, Međunarodna organizacija rada i UN.

Podsetimo, stručnjaci UN su ukazali na to da bi budući zakon o sezonskom radu mogao da negativno utiče na ostvarivanje prava na slobodu udruživanja, uključujući pravo na osnivanje i pridruživanje sindikatu i kolektivno pregovaranje, pravo na slobodu mirnog okupljanja, posebno pravo na štrajk, i prava na slobodu mišljenja i izražavanja u sektoru rada.

Prema oceni Centra za ljudska prava Američke advokatske asocijacije zarad garantovanja prava radnika Vlada treba da menja i ovaj revidiran nacrt zakona o sezonskom radu.

Autorke komentara asocijacije navode da novi Nacrt prepoznaje pravo radnika da se učlane u sindikat, ali ne garantuje efikasnost ostvarivanja tog prava, niti pravo na kolektivno pregovaranje.

Obim revidiranog Nacrta zakona je i dalje preširok, pišu autorke, i objašnjavaju da bi takav zakon gurao nepredvidiv broj radnika u aranžmane van standardnog radnog odnosa.

Treća primedba autorki komentara se odnosi na položaj radnika migranata. Naime, nacrt zakona o sezonskim poslovima ne zahteva izdavanje radne dozvole za radnike iz inostranstva kojima nije potrebna viza za ulazak u Srbiju.

Bez procedure izdavanja radnih dozvola Ministarstvo rada ne može da dela preventivno u slučajevima zloupotrebe radnika migranata, čime bi se otežalo raskrinkavanje slučajeva kršenja ljudskih i radnih prava, poput onih kojima smo svedočili u Zrenjaninu ili u Kraljevu.

Dodatno, u Nacrtu je zadržana i neverovatna odredba o usmenom ugovoru. Ona šteti svim radnicima, ali se može pretpostaviti da bi inostrani radnici bez poznavanja srpskog jezika bili još podložniji zloupotrebama koje bi omogućio usmeni dogovor umesto pisanog ugovora.

Proces izmene važećeg Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima ("Sl. glasnik RS", br. 50/2018), koji sadrži niz neustavnih odredbi, traje od decembra 2020. godine.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Mašina, 24.11.2022.
Naslov: Redakcija