Zastava Bosne i Hercegovine

VLADA RS: Ograničena visina cena osnovnih životnih namirnica


Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica ("Sl. glasnik RS", br. 133/2022) kojom cena jestivog suncokretovog ulja ne sme prelaziti 219,99 dinara po litru, belog kristal šećera 114,99 dinara po kilogramu i brašna tipa T-400 u iznosu od 84,7 dinara po kilogramu.

U cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva, Vlada je Uredbom o izmeni Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte ("Sl. glasnik RS", br. 133/2022) ograničila cene derivata nafte, a imajući u vidu da su povećani troškovi poslovanja privrednih subjekata koji obavljaju promet derivatima nafte, odlučeno je da se poveća iznos marže koji oni mogu da zaračunaju, kako bi se teret krize što ravnomernije rasporedio na sve učesnike na tržištu.

Na sednici je doneta Odluka o izmeni Odluke o privremenoj zabrani izvoza evro dizela EN 590 ("Sl. glasnik RS", br. 133/2022), kojom se na još 15 dana, privremeno, zabranjuje izvoz evro dizela EN 590, dok je Vlada Republike Srbije Odlukom o privremenom ograničenju izvoza peleta od drveta ("Sl. glasnik RS", br. 133/2022) omogućila izvoz tog proizvoda do 31. januara 2023. godine, u okviru određene kvote koja iznosi 24.000 tona.

Doneta je i Uredba o izmeni Uredbe o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane dodele zaštitnih ramova za upotrebljavani traktor ("Sl. glasnik RS", br. 133/2022), o produženju roka za podnošenje zahteva za subvencionisanu dodelu sigurnosnih ramova za traktore do 26. decembra 2022. godine, zbog velikog broja zainteresovanih građana.

Vlada Republike Srbije usvojila je Predlog zakona o potvrđivanju Drugog dodatnog protokola uz Konvenciju o visokotehnološkom kriminalu o pojačanoj saradnji i otkrivanju elektronskih dokaza počinjenih preko računarskih sistema.

Potvrđivanjem dodatnog protokola unapređuje se saradnja sa državama članicama Saveta Evrope i drugim državama potpisnicama ove konvencije.

Osim toga, omogućuje se delotvornija uzajamna pomoć i drugi oblici saradnje među nadležnim organima u cilju vođenja konkretnih krivičnopravnih istraga ili postupaka pomoću dodatnih alata, kao i saradnja u vanrednim situacijama.

Na sednici za direktora Bezbednosno-informativne agencije imenovan je Aleksandar Vulin.

Vlada je usvojila predlog teksta pisma o namerama, kojim se od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) traži okončanje u okviru trećeg razmatranja aktuelnog Instrumenta za koordinaciju politika i odobrenje novog “stend baj” aranžmana i tekst Memoranduma o ekonomskoj i finansijskoj politici sa tehničkim memorandumom o razumevanju.

Novi aranžman, koji će trajati naredne dve godine, tokom decembra odobriće i Izvršni odbor MMF-a. Namenjen je urgentnim spoljnim i fiskalnim potrebama koje su proizveli globalni ekonomski izazovi, kao i za podršku makroekonomskoj politici vlasti, strukturnim reformama, sa fokusom na energetski sektor.

Na sednici je usvojen Program razvoja cirkularne ekonomije u Republici Srbiji za period 2022. do 2024. godine, kao kompleksan i sveobuhvatan dokument koji definiše oblasti upravljanja otpadom, vodama, obnovljivim izvorima energije i energetskom efikasnošću.

Ovim dokumentom definišu se prioriteti za naredne tri godine i postavlja osnov za dalji razvoj cirkularne ekonomije i stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj zelene tranzicije u Srbiji.

Na ovaj način biće omogućen dalji doprinos održivom razvoju i klimatskoj neutralnosti u cilju očuvanja zdravlja ljudi i podizanja svesti građana o važnosti zaštite životne sredine.

Izvor: Vebsajt Vlade, 01.12.2022.
Naslov: Redakcija