Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

KRIVIČNI ZAKONIK: Predviđena zatvorska kazna za korišćenje tuđe ili falsifikovanje kovid propusnice


Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ("Sl. glasnik RS", br. 15/2016, 68/2020 i 136/2020) osobi koja je gost lokala a nema sertifikat propisuje kaznu od 5.000, a kazna za kovid redara je 30.000 dinara.

Advokatica Marija Cvjetićanin navodi kako se procedure najčešće krše korišćenjem tuđe propusnice.

Kovid propusnice samo što su zaživele a već su se pojavile lažne" ili falsifikati. Marija Cvjetićanin objašnjava da je kazna za korišćenje tuđeg ili falsifikovanje sertifikata od 3 meseca do 5 godina zatvorske kazne.

Dok na pitanje u kom slučaju se primenjuje kazna zatvora, a u kom novčana kazna, Marija Cvjetićnin odgovara da ako se radi o krivičnom delu, odnosno falsifikovanju, onda sledi zatvorska kazna, dok za prekršaje, odnosno za nepridržavanje mera sledi novčana kazna.

Naime, osobi koja je gost lokala, a nema kovid sertifikat, piše se prekršajni nalog od 5.000 dinara. Kazna je čak šest puta veća za kovid redara lokala – u pitanju je prekršajni nalog od 30.000 dinara, prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Advokatica govori kako kod nas još nije poznato da je neko osuđen zbog falsifikovanja sertifikata, ali da ima slučajeva iz okoline.

"U Bugarskoj je skoro jedna žena dobila uslovnu osudu, jer je napravila 18 propusnica za 18 ljudi."

Da podsetimo, digitalni sertifikat je validan uz lični dokument sa fotografijom. Kovid propusnicu mogu dobiti ljudi koji su vakcinisani, koji su uradili serološki test, antigenski ili PCR test. Potrebno je da se građani prijave na adresu eUprave i dobiju sertifikat.

Na sertifikatu su dostupni podaci o vakcinaciji, antitelima ili negativnom testu.

Izvor: Vebsajt B92, 29.11.2021.
Naslov: Redakcija