Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

KRIVIČNI ZAKONIK: Od 1. decembra 2019 godine na snazi kazna doživotnog zatvora za ubice dece


Posle gotovo tri godine od kada je Igor Jurić pokrenuo inicijativu da se ubice dece doživotno sklone sa ulica, izmene Krivičnog zakonika ("Sl. glasnik RS", br. 85/2005, 88/2005 - ispr., 107/2005 - ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013, 108/2014, 94/2016 i 35/2019) koje će se odnositi na ovakav vid kažnjavanja konačno su od nedelje, 1. decembra na snazi u tužilaštvima i sudovima.

Osnivač Fondacije "Tijana Jurić" Igor Jurić i redakcija "Blica" pokrenuli su u martu 2017. godine akciju da se u krivično zakonodavstvo uvede kazna doživotnog zatvora na koju će biti osuđeni svi koji ubiju dete, maloletnika, ali i trudnu ženu. Od tog dana, pa sve do maja 2019. godine borba da se potreba za ovakvom krivičnom sankcijom objasni državi, pravnicima, ali i političarima bila je teška. Pa ipak, posle teškog puta koji je Igor Jurić prešao pokušavajući da zaštiti svu našu decu od monstruma koji su sposobni da oduzmu dečji život, 25. maja ove godine Narodna skupština Republike Srbije usvojila je predlog izmena Krivičnog zakonika i u naše zakonodavstvo uvrstila doživotni zatvor za ubice dece bez uslovnog otpusta.

Sada, pola godine od tada, nakon obuka koje su morali da prođu zaposleni u zatvorima, obukama koje su prolazili i tužioci i sudije, ali i pošto je izvršena edukacija svih grana sistema koji treba da sprovodi ovakav vid kažnjavanja, od nedelje, 1. decembra svakome ko počini neko krivično delo - teško ubistvo, nasilje, dilovanje biće suđeno po strožem zakonu.

 - DOŽIVOTNI ZATVOR -

Glavna izmena Krivičnog zakonika je ona koja se odnosi na doživotni zatvor. Novim načinom kažnjavanja svakome ko ubije dete ili trudnu ženu od nedelje pretiće kazna doživotnog zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta. Ista kazna preti i svakome ko obljubi dete koje od posledica tog zločina podlegne povredama.

Pored njih, na doživotni zatvor moći će da budu osuđeni i oni koji ubiju prilikom pljačke ili razbojništva, onaj koji ubije vojno lice, tužioca, sudiju ili policajca zbog posla koji obavljaju. Takođe, doživotni zatvor pretiće i onome ko ubije člana svoje porodice kojeg je pre toga zlostavljao. Ipak, u njihovom slučaju postojaće pravo na uslovni otpust posle 27 godina provedenih u zatvoru.

Doživotna robija samo je deo seta izmena koje su od nedelje stupile na snagu. Ostale kazne uglavnom se odnose na oštrije sankcionisanje nasilnika, striktnije procesuiranje narko-dilera, a sada će biti oštrije kažnjavani i oni koji napadnu advokate.

- TRI UDARCA -

Osim toga, jedna od novih odredaba koja će se najčešće primenjivati u odnosu na povratnike jeste takozvani zakon tri udarca. Ova odredba u izmenjenom Krivičnom zakoniku odnosi se na strože kažnjavanje onih koji se uporno vraćaju kriminalnim radnjama, ali i nasilju. Ovom izmenom nasilnik koji tuče suprugu, dete, ili je, primera radi, pravio izgrede na sportskim priredbama, a delo učini dva puta, svaki naredni put će biti kažnjen robijom ne kraćom od polovine zaprećene kazne. U praksi to znači da ako je kazna do pet godina robije, nasilnik će biti osuđen na najmanje dve i po bez mogućnosti ublažavanja kazne i puštanja na uslovnu slobodu.

- DILERI -

Od nedelje veće kazne čekaju i uzgajivače opijuma i konoplje, pa umesto dosadašnjih šest meseci kolika je bila minimalna kazna, sada ih čeka najmanje godinu dana. Posebni udar u narednom periodu biće i na onima koji pokušavaju da prodaju deci drogu, ali i ako diluju oko škola, kafića, klubova, na stadionima ili ako za dilovanje koriste maloletnike. Ovoj vrsti dilera od 1. decembra preti kazna od tri do 12 godina robije.

- PLANIRANJE ZLOČINA -

Novina je i član zakona koji se odnosi na pripremu ubistva, ali i drugih krivičnih dela. Oni za koje policija i tužilaštvo imaju dokaze da su pripremali zločin za koji je predviđena zatvorska kazna od najmanje pet godina naći će se pred sudom i protiv njih će se voditi postupak za krivično delo pripremanje zločina, iako to delu nisu izvršili.

Izvor: Vebsajt Blic, Bojana Bogosav, 27.11.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija