Zastava Bosne i Hercegovine

OMOGUĆENA ELEKTRONSKA UKNJIŽBA NEPOKRETNOSTI


U Srbiji trenutno postoji 440 licenciranih geodetskih organizacija koje nemaju ograničenja u vezi s pružanjem geodetskih usluga - ni u pogledu teritorije, niti radnog vremena ili nešto drugo, osim da rade u skladu sa zakonom i budu na usluzi građanima.

Republički geodetski zavod izradio je mapu licenciranih geodetskih organizacija i obezbedio uvid u sve neophodne poslovne podatke da bi se mogao sprovoditi novi e-servis te službe. Novim e-servisom smanjeno je opterećenje za građane, a istovremeno je omogućeno da administracija nepokretnosti funkcioniše lakše, jednostavnije, efikasnije i pouzdanije.

Reč je o elektronskom šalteru, jedinstvenom informacionom servisu, koji povezuje nekoliko procedura u različitim organima državne uprave, profesionalnim geodetskim organizacijama i različitim nivoima vlasti. On, zapravo, omogućava licenciranim geodetskim organizacijama da komuniciraju s Republičkim geodetskim zavodom isključivo elektronskim putem, bez obzira na to gde su, što smanjuje ogromne probleme koji imaju građani Srbije, unapređuje efikasnost u radu i smanjuje korupciju.

Konkretno, tom novom uslugom građanima je omogućeno digitalno podnošenje zahteva Katastru putem licenciranih geodetskih organizacija. Sada građani sve svoje poslove iz oblasti rada geodetskih organizacija mogu obaviti u svom gradu bez obzira na to gde je nepokretnost koju kupuju ili uknjižavaju, što je velika ušteda i u vremenu i u novcu, imajući u vidu da je do sada bilo neophodno ići u mesto u kojem je nepokretnost i podnositi zahtev tamošnjoj službi za katastar nepokretnosti.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, Lj. Malešević, 27.11.2019.
Naslov: Redakcija