Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU: Rok za zamenu starih zdravstvenih knjižica za nove elektronske kartice je 31. decembar 2016. godine. Oni koji pre Nove godine podnesu zahtev, a ne dobiju pre 1. januara 2017. godine novu elektronsku knjižicu, lečiće se na osnovu stare zdravstvene knjižice ukoliko je overena. Potvrdu za korišćenje zdravstvene zaštite izdaje nadležna ispostava RFZO za sva osigurana lica kojima je zdravstvena knjižica istekla, a zdravstvena kartica još nije izrađena, bez obzira na to da li su zahtev za izdavanje kartice podneli na šalteru RFZO ili elektronski preko portala e-uprava. Zahtev za izdavanje potvrde za zaposlene podnosi poslodavac


Krajnji rok za podnošenje zahteva za izdavanje elektronske kartice zdravstvenog osiguranja je 31. decembar 2016. godine. Ipak, ako zahtev ne podnesete do tada, nećete ostati bez lekarske pomoći u slučaju bolesti.

Oni koji pre Nove godine podnesu zahtev, a ne dobiju pre 1. januara 2017. godine novu elektronsku knjižicu, lečiće se na osnovu stare zdravstvene knjižice ukoliko je overena.

U slučaju da zdravstvena knjižica ističe 31. decembra 2016. godine, a građanin nije podneo zahtev za elektronsku karticu zdravstvenog osiguranja, trebalo bi da overi staru zdravstvenu knjižicu, a zatim da podnese zahtev za karticu zdravstvenog osiguranja ili samo da podnese zahtev za karticu na osnovu kojeg će u ispostavi dobiti obrazac potvrde, na osnovu koga će moći da se leči.

Potvrdu za korišćenje zdravstvene zaštite izdaje nadležna ispostava RFZO za sva osigurana lica kojima je zdravstvena knjižica istekla, a zdravstvena kartica još nije izrađena, bez obzira na to da li su zahtev za izdavanje kartice podneli na šalteru RFZO ili elektronski preko portala e-uprava.

Ako ste zaposleni, ne morate sami da podnosite zahtev za karticu. U najvećem broju slučajeva poslodavac za zaposlene i članove porodice zaposlenih podnosi zahtev za izdavanje kartica. Zahtev za izdavanje potvrde za zaposlene takođe podnosi poslodavac.

- Poslodavac zahtev može podneti i putem mejla upućenog matičnoj filijali na odgovarajućem obrascu. Nije smetnja ni da zaposleni sam za sebe i članove porodice podnese zahtev za izdavanje zdravstvene kartice. Zaposleni ne može podneti zahtev za overu zdravstvene knjižice, odnosno kartice, jer je to u nadležnosti poslodavca - objašnjavaju iz RFZO.

Izvor: Vebsajt eKapija, 01.12.2016.
Naslov: Redakcija