Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

VLADA RS: Usvojen Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2017. godinu i Fiskalna strategija za 2017. godinu, sa projekcijama za 2018. i 2019. godinu.


Vlada Republike Srbije usvojila je 1. decembra 2016. godine Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2017. godinu, sa predviđenim deficitom u iznosu od 1,7 odsto BDP-a.

Vlada Republike Srbije odlučna je da i u narednoj godini obezbedi privredni rast i bolji život građana, navodi se u saopštenju. Usvojen set zakona o budžetu Vlada Republike Srbije uputila je u Narodnu skupštinu na razmatranje. Ministarstvo finansija preciziralo je da su predlogom budžeta planirani prihodi u iznosu od 1. 092,9 milijarde dinara, a rashodi u iznosu od 1. 162 milijardi dinara.

Planirani fiskalni deficit na nivou republike za sledeću godinu je, naime, 69,1 milijardu dinara, što je za 52 milijarde niže od deficita koji je bio predviđen budžetom za ovu godinu, ističe Ministarstvo finansija.

Deficit je manji uprkos tome što su po prvi put u rashode budžeta Republike uključeni svi projektni zajmovi, kao i rashodi "Koridora Srbije" u ukupnom iznosu od 43,5 milijardi.

Prihodi budžeta od naplate poreza, kako je predviđeno, iznosiće 916,8 milijardi dinara, od čega je naplata PDV-a 466 milijardi.

Budžet za narednu godinu je planiran na osnovu prognoze da će u 2017. godini realni rast BDP-a iznositi 3,0 odsto, BDP deflator 1,6 odsto a indeks potrošačkih cena na malo 2,4 odsto.

Vlada je usvojila i Fiskalnu strategiju za 2017. godinu sa projekcijama za 2018. i 2019. godinu.

Osnovni ciljevi u narednom srednjoročnom periodu fokusirani su na održavanje makroekonomske stabilnosti, dalje spuštanje nivoa deficita na održiv nivo uz nastavak primene mera fiskalne konsolidacije, kao i nastavak smanjenja učešća javnog duga u BDP koje je započeto u 2016. godini, a sve u sklopu nastavka sprovođenja aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Zahvaljujući uspešnim merama fiskalne konsolidacije stvoren je prostor za povećanje penzija i plata u delu javnog sektora, čime se obezbeđuje rast raspoloživog dohotka i životnog standarda stanovništva, ali tako da se ne ugroze planirani ciljevi fiskalne politike.

Prioritet ostaje i uspostavljanje poreskog sistema koji stimulativno deluje na privrednu aktivnost i zapošljavanje, obezbeđuje veću efikasnost naplate poreza i smanjenje sive ekonomije.

Fokus će biti i na jačanju stabilnosti i otpornosti finansijskog sektora, otklanjanju prepreka privrednom rastu i podizanju konkurentnosti sprovođenjem sveobuhvatnih strukturnih reformi, nastavku reformi javnih preduzeća, kao i podizanje ukupne efikasnosti javnog sektora.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 01.12.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija