Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKA O UTVRĐIVANJU ZAKUPNINA ZA POSLOVNI PROSTOR NA KOME JE NOSILAC PRAVA JAVNE SVOJINE GRAD BEOGRAD: Zakupnine poslovnog prostora u 2017. godini biće niže pet odsto, dok će onima koji u roku izmiruju obavezu zakupnina biti umanjena za 10 odsto za naredni mesec. Zakupnine za lokale i magacine koji su razvrstani u ekstra zonu uvećavaju se za 50 odsto, osim za lokale u kojima se obavlja zanatska delatnost, umetničke galerije, kao i za lokale i magacine koji se nalaze u pasažu. U ekstra zoni kvadrat će se plaćati 739 dinara mesečno, prvoj 624, drugoj 479, trećoj 366 i u četvrtoj 278 dinara


Odbornici Skupštine grada Beograda odlučili su da zakupnine poslovnog prostora u 2017. godini budu niže pet odsto, dok će onima koji u roku izmiruju obavezu zakupnina biti umanjena za 10 odsto za naredni mesec.

Gradski parlament usvojio je, 30. novembra 2016. godine, Odluku o utvrđivanju zakupnina za poslovni prostor na kome je nosilac prava javne svojine Grad Beograd, kojom se utvrđuju cene zakupa, ujednačavaju cene kvadrata i uvodi jedinstven cenovnik za poslovni prostor, jer je Grad preuzeo upravljanje poslovnim zgradama i poslovnim prostorima koji su do sada bili u vlasništvu opština.

"Zakupnine za lokale i magacine koji su razvrstani u ekstra zonu uvećavaju se za 50 odsto, osim za lokale u kojima se obavlja zanatska delatnost, umetničke galerije, kao i za lokale i magacine koji se nalaze u pasažu", predviđeno je Odlukom.

Kako se navodi, "humanitarnim organizacijama koje pružaju pomoć oboleloj deci i licima sa invaliditetom, udruženjima građana iz oblasti zdravstva, kulture, nauke, sporta i prosvete, socijalne i dečije zaštite, parlamentarnim političkim strankama koji poslovni prostor ne koriste radi sticanja prihoda, zakupnina se umanjuje na 20 odsto od početnog iznosa zakupnine".

U ekstra zoni kvadrat će se plaćati 739 dinara mesečno, prvoj 624, drugoj 479, trećoj 366 i u četvrtoj 278.

Prema Odluci, poslovni prostor koji se nalazi na uglu dve ulice koje su razvrstane u različite zone, a ima ulaz iz obe ulice razvrstava se u višu zonu.

Kada se u neposrednoj blizini poslovnog prostora izvode radovi na infrastrukturi čiji je investitor Grad ili preuzeće čiji je osnivač Beograd zbog kojih je zakupcu znatno otežano ili onemogućeno obavljanje delatnosti, za vreme trajanja radova se iznos zakupnine umanjuje za 90 odsto.

Procena je da će se sprovođenjem Odluke sadašnji prihodi koji se ostvaruju davanjem u zakup poslovnog prostora grada Beograda realno uvećati za oko milijardu dinara u 2017. godini.

Kako je istaknuto tokom rasprave u Skupštini grada, dugovi za zakup u pojedinim opštinama su viši od dve milijarde dinara, a postoje slučajevi da zakup nije plaćan i po tri godine.

Izvor: Vebsajt N1, 30.11.2016.
Naslov: Redakcija