Zastava Bosne i Hercegovine

POTPISAN SPORAZUM O UVOĐENJU APLIKACIJE ZA ELEKTRONSKU REGISTRACIJU ZA POKRETANJE BIZNISA U AGENCIJI ZA PRIVREDNE REGISTRE: Procedura za pokretanje biznisa će biti još jednostavnija i efikasnija, moći će da se uradi putem interneta, preko posebne platforme za elektronsku registraciju, bez odlaska na šalter


Ministar privrede, Goran Knežević i šef Kancelarije UN u Srbiji Irena Vojačkova- Solorano potpisali su 30.11.2016. godine Sporazum o uvođenju aplikacije za elektronsku registraciju za pokretanje biznisa u Agenciji za privredne registre (APR).

Sporazum će značajno pojednostaviti procedure za pokretanje biznisa, dodatno uticati na stimulišuće okruženje za poslovanje u zemlji i unaprediti poziciju Srbije na "Duing biznis listi" Svetske banke.

Knežević je nakon potpisivanja sporazuma, zahvalivši se UNDP na finansijskoj i stručnoj podršci u ostvarivanju ovog cilja, rekao da će uvođenjem ovakvog sistema osnivanje preduzeća biti jednostavnije, ali će se uštedeti i vreme i novac naših preduzetnika, što će u konačnom dovesti do stvaranja povoljnijeg poslovnog okruženja, kao i do ohrabrivanja preduzetništva.

On je istakao da će, zahvaljujući ovom projektu, Srbija napredovati za najmanje još pet mesta na "Duing biznis listi".

Vojačkova- Solorano je navela da je ovo korak ka jačoj saradnji između Kancelarije UN i Ministarstva privrede, za koje je rekla da je jedan od ključnih državnih organa za unapređenje privrednog ambijenta, ali i stanja u društvu.

Projekat je osmišljen kao podrška Ministarstvu privrede i Agenciji za privredne registre u ostvarivanju još kvalitetnijih usluga privrednicima.

Reforma u oblasti otpočinjanja biznisa odnosi se na pojednostavljivanje procedura i skraćivanje vremena neophodnog za registrovanje preduzeća, a zahvaljujući poslednjem unapređenju ovog sistema, koje se primenjuje od 1. marta 2016. godine, Srbija se našla na 47. mestu rang-liste Svetske banke, kada je reč o otpočinjanju biznisa.

Sa ovim projektom, procedura će biti još jednostavnija i efikasnija, i što je još važnije, moći će da se uradi putem interneta, preko posebne platforme za elektronsku registraciju, bez odlaska na šalter, navodi se u saopštenju Ministarstva privrede.

Izvor: Vebsajt Vlade, 30.11.2016.
Naslov: Redakcija