Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DRŽAVNO VEĆE TUŽILACA: 1. DECEMBRA 2015. GODINE ODRżANI IZBORI ZA čLANOVE DVT IZ REDA JAVNIH TUżILACA I ZAMENIKA JAVNIH TUżILACA


U tužilaštvima u Srbiji 1. decembra 2015. godine održani su izbori za članove Državnog veća tužilaca (DVT) iz reda javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, a konačni rezultati biće poznati narednih dana.

Nosioci javnotužilačke funkcije glasali su na 17 biračkih mesta za svoje kandidovane kolege od 8 do 13 sati.

U saopštenju Izborne komisije DVT navodi se da je glasanje proteklo u potpunosti u skladu sa propisima, da je na svim biračkim mestima zabeležena izuzetno visoka prosečna izlaznost, kao i da su izbore pratili i posmatrači iz Udruženja tužilaca Srbije i Misije OEBS u Srbiji.

Inače, nosioci javnotužilačke funkcije u Srbiji na ovim izborima biraju šest izbornih članova DVT iz reda javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca i to jednog iz Republičkog javnog tužilaštva, jednog iz apelacionih javnih tužilaštava, Tužilaštva za organizovani kriminal i Tužilaštva za ratne zločine, jednog iz viših javnih tužilaštava, dva iz osnovnih javnih tužilaštava i jednog iz javnih tužilaštava sa teritorija autonomnih pokrajina.

Izborna komisija je podsetila da je u roku za podnošenje kandidacionih prijava pristiglo ukupno 35 kandidacionih prijava, od kojih su 33 prihvaćene, dve odbačene, a četiri kandidata su odustala od kandidature.

Na kandidacionoj listi za RJT nalaze se dva kandidata, na kandidacionoj listi za apelaciona javna tužilaštva, Tužilaštvo za organizovani kriminal i Tužilaštvo za ratne zločine 3 kandidata, na kandidacionoj listi za viša javna tužilaštva 8 kandidata, na kandidacionoj listi za osnovna javna tužilaštva 13 kandidata i na kandidacionoj listi za autonomne pokrajine 3 kandidata.

U skladu sa Odlukom o izbornim radnjama i rokovima od 9. oktobra 2015. godine, rok za utvrđivanje rezultata izbora počinje odmah po prijemu zapisnika o radu biračkih odbora i izbornog materijala.

Rezultati mogu biti utvrđeni najkasnije do 2. decembra u ponoć, a rok za podnošenje zapisnika o utvrđivanju rezultata izbora DVT-u je 4. decembar 2015. godine do 15 sati, precizira se u saopštenju Izborne komisije DVT.

Nakon okončanog izbornog postupka i utvrđenih rezultata izbora, DVT će dobiti šest članova iz reda javnotužilačke organizacije, čiji mandat počinje po isteku mandata članova iz sadašnjeg sastava tog najvišeg tužilačkog tela, odnosno 5. aprila 2016. godine, napominje se u saospštenju.

Pored izbornih članova DVT-a, u njegovom sastavu su i ministar pravde, Republički javni tužilac, predstavici advokature, Narodne skupštine Republike Srbije i Pravnog fakulteta.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 01.12.2015.
Naslov: Redakcija