Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O SLOBODNOM PRISTUPU INFORMACIJAMA - POVERENIK: NAJVIšI ORGANI JAVNE VLASTI ZANEMARUJU ZAKONSKU OBAVEZU OBJAVLJIVANJA INFORMACIJA O SVOM RADU, KAKO U POGLEDU PRIKAZIVANJA AżURNIH INFORMACIJA, TAKO I U POGLEDU IZRADE INFORMATORA SA SVIM PROPISANIM DELOVIMA


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je tokom novembra 2015. godine izvršio analizu informatora o radu šest organa javne vlasti iz člana 22. st. 2. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja ("Sl. glasnik RS", br. 120/2004, 54/2007, 104/2009 i 36/2010 - dalje: Zakon) - Vlade Republike Srbije, Narodne skupštine Republike Srbije, Predsednika Republike Srbije, Republičkog javnog tužilaštva, Ustavnog suda i Vrhovnog kasacionog suda.

Kako se navodi u saopštenju Poverenika, analiza upućuje na zaključak da su najviši organi javne vlasti u neočekivanoj meri zanemarili zakonsku obavezu proaktivnog objavljivanja informacija o svom radu, kako u pogledu prikazivanja ažurnih informacija, tako i u pogledu izrade informatora sa svim propisanim delovima. Od šest organa samo jedan, Vrhovni kasacioni sud, izradio je informator o radu koji je u bitnim elementima usklađen sa Zakonom odnosno Uputstvom za izradu i objavljivanje informatora o radu.

Od šest državnih organa čiji su informatori pregledani, pet nije prikazalo podatke o sredstvima rada, tri organa nisu prikazala podatke o platama, četiri organa nisu prikazala potpune podatke o javnim nabavkama i četiri organa nije prikazalo podatke o budžetu za tekuću godinu.

Neprijatno iznenađenje predstavlja informator o radu Narodne skupštine Republike Srbije, koja je više puta bila nagrađivana za doprinos afirmisanju prava na pristup informacijama i transparentnost u radu, između ostalog i zbog izuzetno sadržajnog i redovno ažuriranog informatora o radu. Ove godine ustanovljeno je da nedostaje deo obaveznih podataka o javnim nabavkama (planovi javnih nabavki za 2014. i 2015. godinu), a da su podaci o sredstvima rada neažurirani, navodi se u saopštenju Poverenika.

Svim navedenim organima, izuzev Vrhovnog kasacionog suda, upućeni su dopisi kojima je ukazano na obavezu, značaj i potrebu proaktivnog objavljivanja podataka o radu organa javne vlasti, kao mere za unapređenje javnosti rada organa, zaključuje se u saopštenju Poverenika.

Izvor: Vebsajt Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, 01.12.2015.
Naslov: Redakcija