Zastava Bosne i Hercegovine

ZAVRŠEN USAID PROGRAM PODELE VLASTI


Program podele vlasti je projekat vredan 12 miliona dolara tokom kojeg je ostvarena bliska saradnja USAID-a sa Visokim savetom sudstva, Skupštinom Srbije, Vrhovnim kasacionim sudom i partnerskim sudovima u oblasti kako bi se postigao efikasniji rad sudova, izgradnja njihove finansijske nezavisnosti i povećanje javnosti rada.

Na nacionalnom nivou USAID Program podele vlasti je sa Skupštinom Srbije, Visokim savetom sudstva i Vrhovnim kasacionim sudom radio na povećanju finansijske nezavisnosti, kao i na boljem upravljanju budžetskim sredstvima i finansijama.

USAID Program podele vlasti je izradio i opšte smernice za efikasniji rad sudova i usklađivanje sudske prakse i izradio internet prezentacije za te tri institucije.

Ministar pravde Nikola Selaković istakao je da je Program doneo dobre ideje, od kojih je ključna postavljanje građanina "u centar pažnje, kao korisnika usluga suda i pravosuđa" i doprineo da se stavi fokus na ključne probleme u pravosuđu, istakavši da je on itekako kompatibilan sa aktivnostima Nacionalne strategije reforme pravosuđa i Akcionim planom za pregovaračko poglavlje 23. 

Izvor: Tanjug, 1.12.2014.