Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ELEKTRONSKIM MEDIJIMA: Emiteri u obavezi da puštaju najmanje 25 odsto domaće muzike


Organizacija proizvođača fonograma Srbije (OFPS) saopštila je da će, po novom Zakonu o elektronskim medijima ("Sl. glasnik RS", br. 92/2023 - dalje: Zakon), ubuduće svi komercijalni TV emiteri i radio stanice na koje se Zakon odnosi morati da emituju u dnevnom programu minimum 25 domaće muzike, što će mnogo značiti za sve domaće nosioce prava u muzičkoj industriji.

Prema navodima OFPS, muzička industrija u Srbiji predstavlja veoma važan ekonomski faktor, jer je deo kreativne industrije koja predstavlja značajan sektor u srpskoj ekonomiji sa udelom od 6,8 odsto u bruto domaćem proizvodu zemlje.

U članu 78. novog Zakona predviđeno je da svi TV i radio emiteri budu u obavezi da obezbede da srpska muzička dela učestvuju sa najmanje 25 odsto u njihovom dnevnom objavljenom muzičkom programu, što se prvi put uvodi kao praksa u domaće zakonodavstvo, po primerima mnogih država u Evropi, i “što će doprineti zaštiti i očuvanju domaćeg muzičkog stvaralaštva i kulturne baštine”.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Danas, 30.10.2023.
Naslov: Redakcija