Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O OSIGURANJU DEPOZITA: Osigurani depoziti porasli 2,5 mlrd EUR za godinu dana


Prema podacima Agencije za osiguranje depozita, krajem septembra ove godine, ukupni osigurani depoziti u Srbiji iznosili su 27,7 mlrd EUR, što je za gotovo 2,5 mlrd EUR više nego u istom periodu 2022. godine.

U odnosu na 2008. godinu, kad je utvrđen osigurani iznos depozita od 50.000 EUR, ukupni osigurani depoziti u bankama u Srbiji su se učetvorostručili.

Prosečna stopa rasta sredstva na računima građana, preduzetnika i mikro, malih i srednjih pravnih lica u proteklih 15 godina iznosila je oko 10% godišnje.

- Dve trećine svih osiguranih depozita čine depoziti fizičkih lica, odnosno građana. Kao najbrojniji, depoziti fizičkih lica, sa oko 13,4 miliona depozitnih partija, u sumi predstavljaju značajnu, diverzifikovanu i stabilnu depozitnu bazu. Sistemom osiguranja depozita obuhvaćen je najveći broj deponenata fizičkih lica (98%) budući da ukupan iznos novca koji čuvaju u jednoj banci ne prelazi 50.000 EUR - saopštavaju iz Agencije za osiguranje depozita.

Iako građani na štednim računima banaka pretežno drže novčana sredstva u evrima, već duži niz godina, usled viših kamatnih stopa na dinarsku u odnosu na deviznu štednju, povoljnog poreskog tretmana (prihodi od kamata na dinare se ne oporezuju) i očuvane stabilnosti dinara prema evru, beleži se značajno povećanje dinarskih depozita stanovništva, odnosno realno povećanje dinarske štednje u odnosu na štednju u evrima.

Iako je bankarski sektor u Srbiji potpuno stabilan, Agencija za osiguranje depozita povodom Svetske nedelje štednje podseća da je novac koji građani, preduzetnici, kao i mikro, mala i srednja pravna lica čuvaju u bankama zakonom zaštićen do iznosa od 50.000 EUR. To znači da bi Agencija za osiguranje depozita u roku od najviše 7 radnih dana započela isplatu osiguranih depozita do maksimalno 50.000 EUR deponentima banke koja bi se našla u postupku stečaja. Zaštićen je novac osiguranih deponenata na svim računima, nezavisno od vrste i valute.

- Sve banke u Srbiji obuhvaćene su sistemom osiguranja depozita. Ovakav vid zaštite novčanih sredstava za klijente banaka potpuno je besplatan. Sistem osiguranja depozita, štiteći deponente banaka, doprinosi jačanju poverenja u finansijski sistem, a time i očuvanju finansijske stabilnosti u Republici Srbiji - zaključuje se u saopštenju.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt eKapija, 31.10.2023.
Naslov: Redakcija