Zastava Bosne i Hercegovine

MEĐUNARODNI MONETARNI FOND: Dobri makroekonomski rezultati i evidentan napredak Srbije


Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi Donal Mekgetigan, povodom drugog razmatranja stendbaj aranžmana u vrednosti od približno 2,4 milijarde evra, koji je Srbiji odobren u decembru prošle godine kao podrška dogovorenom ekonomskom programu.

Sagovornici su razgovarali o dosadašnjim rezultatima i konstatovali da je dosta učinjeno u smislu ostvarenja reformskih ciljeva i da se Srbija dobro bori sa efektima svetske krize, uprkos svim izazovima.

Mekgetigan je ocenio da je evidentan napredak Srbije i istakao dobre makroekonomske rezultate, koje je analizirao MMF, privredni rast, broj stranih direktnih investicija i stavljanje inflacije pod kontrolu, koja je i dalje izazov i za druge zemlje u Evropi i svetu.

On je naglasio da sprovođenje aktuelnog aranžmana odlično napreduje i da su do sada ispunjeni svi planirani ciljevi.

Brnabić je naglasila da je prioritet Vlade dalji privredni rast zasnovan na edukaciji, znanju i nastavku investicija u IT sektor, biotehnologiju i veštačku inteligenciju, i istakla da je fokus na reformama energetskog sektora i restrukturiranju preduzeća Elektroprivreda Srbije (EPS).

Premijerka je naglasila da sistem “Iskra”, centralni informacioni sistem obračuna zarada svih zaposlenih u javnom sektoru, i Jedinstveni informacioni sistem prosvete daju dobre podatke na osnovu kojih će se planirati prioriteti za investicije u sektor obrazovanja, gde će fokus biti na radu sa talentovanom decom.

Ona je govorila i o procesu digitalizacije zdravstvenog sistema, od čega se ubuduće očekuju pouzdani i kompletni podaci na jednom mestu o važnim temama poput statistike koliko ljudi u Srbiji boluje od retkih bolesti, liste čekanja i slično, a što će omogućiti i optimalnija ulaganja u zdravstveni sistem u budućnosti.

Sastanku je prisustvovao i potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali.


Izvor: Vebsajt Vlade, 30.10.2023.
Naslov: Redakcija