Zastava Bosne i Hercegovine

UVEDEN PRIVREMENI ORGAN U BEOGRADU: Ukidaju se svi organi vlasti lokalne samouprave i izvršni organi, a do konstituisanja Skupštine Grada Beograda i izbora gradonačelnika Grad će voditi Privremeni organ


U gradu Beogradu zvanično je uveden Privremeni organ grada koji će prestonicu voditi u narednom periodu, a do formiranja nove gradske vlasti (i nove većine u Skupštini grada) nakon izbora koji će, kako je najavljeno, biti održani 17. decembra. Formiranje Privremenog organa nije iznenađenje ako se zna da je Aleksandar Šapić, dojučerašnji gradonačelnik Beograda ostavku na tu funkciju formalno podneo krajem septembra. U međuvremenu je prošlo tačno mesec dana od tog njegovog čina, a Skupština grada nije zasedala pa samim tim nije bilo ni sednice na kojoj bi se razmatrao eventualni izbor novog gradonačelnika i Gradskog veća.

Privremeni organ Grada Beograda koji je formiran i koji je održao prvu sednicu čine Aleksandar Šapić, kao njegov predsednik i Aleksandar Mirković, Nikola Nikodijević, prof. dr Vladimir Obradović i Dobrica Veselinović, kao članovi ovog organa.

- Ukidaju se svi organi vlasti lokalne samouprave i izvršni organi, a do konstituisanja Skupštine Grada Beograda i izbora gradonačelnika Grad će voditi Privremeni organ na čelu sa Aleksandrom Šapićem - navedeno je u kratkom saopštenju grada.

Šta ovo konkretno znači za funkcionisanje Beograda i život Beograđana?

Kada je reč o gradskim organima i institucijama formiranjem Privremenog organa prestala je funkcija gradonačelnika i članova Gradskog veća, a prestaje sa radom i dosadašnji saziv Skupštine grada, odnosno neće biti zasedanja Skupštine grada niti donošenja odluka na njoj do formiranja novog skupštinskog saziva.

Zadatak Privremenog organa, ako se budu poštovali procedure i propisi, jeste da se bavi neodložnim i hitnim poslovima, odnosno samo onim poslovima koji su neophodni za nesmetano funkcionisanje grada.

Kada je reč o finansiranju grada u ovom periodu do izbora nove gradske vlasti gotovo izvesno je da ona neće biti formirana odmah čim se okončaju izbori, odnosno do kraja decembra, pa će samim tim glavni grad u 2024. ući bez usvojenog budžeta. Gradska skupština je na poslednjoj održanoj sednici usvojila rebalans gradske kase za 2023. godinu, ali pošto je u međuvremenu Šapić podneo ostavku i više nije bilo zasedanja prestoničkog parlamenta, na dnevni red nije ni stigla tačka o budžetu za narednu godinu.

Pošto je došlo do ovog scenarija i pošto će se posle izbora verovatno izvesno vreme čekati do formiranja nove gradske većine i prvih sednica Skupštine grada u novom sazivu, to znači da bi od 1. januara trebalo da bude uvedeno privremeno finansiranje koje na snazi može da bude najduže tri meseca i koje podrazumeva svojevrsno "preslikavanje" finansijskih stavki iz prošlogodišnjeg budžeta, ali ne svih. Tu se pre svega misli na finansiranje onih poslova grada koji su neodložni i neophodni za nesmetano funkcionisanje prestonice do formiranja nove gradske vlasti.

Kada je reč o konkretizaciji velikih projekata i investicija koji su, makar u najavama, godinama na dnevnom redu jasno je da će formiranje nove gradske vlasti sačekati projekti koji su već dugo "na čekanju" kao što su tunel od Karađorđeve do Palilule, novi most na mestu Starog savskog, most na Adi Huji, pristupne veze Prokopu, rekonstrukcija Ulice kneza Miloša, rekonstrukcija i širenje Bulevara kralja Aleksandra od Cvetkove pijace do Ustaničke, nabavka novih tramvaja, autobusa i trolejbusa, i projekat nad projektima, a čije sprovođenje je nemoguće bez pomoći države - izgradnja metroa. Naravno, sve pod uslovom da navedeni projekti budu prioriteti nove gradske većine.

Uvođenje Privremenog organa u Beogradu nije novost. Poslednji put to se desilo u jesen 2013. kada je nekoliko sedmica ranije smenjen tadašnji gradonačelnik Dragan Đilas. Privremeni organ koji je tada imenovan, za razliku od sadašnje, nije oslikavao raspored snaga iz raspuštene skupštine, a osim toga bavio se i poslovima koji nisu bili hitni i neodložni, kao što su bile smene u Gradskoj upravi, odnosno razrešenja jednog dela dotadašnjih sekretara.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt eKapija, 31.10.2023.
Naslov: Redakcija