Zastava Bosne i Hercegovine

ODLUKA EU O OTVARANJU KLASTERA SA SRBIJOM DO KRAJA NOVEMBRA


Zemlje članice EU bi do kraja novembra trebalo da donesu odluku o otvaranju klastera sa Srbijom što bi, u slučaju "zelenog svetla", trebalo da se dogodi u decembru.

"Komesar za proširenje Oliver Varheji je predstavio ambasadorima zemalja članica izveštaj Komisije o napretku Srbije, a sada je na EU prestonicama da ga prouče i donesu odluku", rečeno je u diplomatskim izvorima u Briselu.

Evropska komisija predložila je otvaranje klastera 3 koji obuhvata osam poglavlja iz oblasti konkurentnosti i rasta i klastera 4 koji sadrži četiri poglavlja koja se odnose na Zelenu agendu i održivu povezanost.

Kada je reč o klasteru 3, Srbija je od osam poglavlja već otvorila pet po prethodnoj metodologiji.

U klasteru 4 nema ni jednog otvorenog poglavlja, ali su sva tehnički spremna i nalaze se na stolu Radne grupe za proširenje Saveta EU (COELA).

Komisija u izveštaju ocenjuje da je Srbija "ispunila prelazna merila za otvaranje oba klastera", ali oko toga treba da se usaglase i svih 27 zemalja članica.

U diplomatskim izvorima u Briselu kažu da u ovom trenutku još nema konkretnog izjašnjavanja zemalja članica i da se još čeka "imput" koji će iz glavnih gradova doći njihovim predstavnicima u Briselu.

Napominje se da postoji grupa zemalja koje redovno podržavaju napredak Srbije u pristupnim pregovorima, a da se ostale u ovom trenutku "neutralne" uključujući i Hrvatsku koja, bar za sada, nije iznela zvanične primedbe u okviru Radne grupe.

Prema procedurama EU, prva izjašnjavanja zemalja članica biće u Radnoj grupi za proširenje, nakon čega ambasadori (COREPER) treba da donesu i finalnu odluku.

Srbija je do sada, po staroj metodologiji, otvorila 18 poglavlja od čega svih pet iz klastera 1 koji se smatra već otvorenim.

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je Srbija nastavila i ubrzala reforme i ocenila da je apsolutno zaslužena preporuka Evropske komisije da EU otvori još dva klastera u pristupnim pregovorima sa Srbijom.

Govoreći na onlajn sastanku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije, Joksimovićeva je rekla da je Evropska komisija jasno naglasila da je uočen napredak u svim relevantnim oblastima ekonomskog i društvenog života, negde veći, negde manji.

Odgovarajući na primedbu predsedavajuće sastanka Tanje Fajon da je Srbiji učinjen ustupak time što je Evropska komisija preporučila otvaranje novih poglavlja, Joksimović je rekla da je izveštaj je objektivno izmerio gde je napredak ostvaren, pre svega u vladavini prava.

"Reforma pravosuđa tek treba da se završi referendumom, pa je zato označeno da je tu učinjen ograničen napredak", navela je Joksimović.

Ona je takođe istakla da u Srbiji ne postoji trend napada na novinare.

"U Srbiji postoji Radna grupa za zaštitu novinara i svi napadi na novinare su evidentirani od strane Radne grupe, tužilaštva i policije i procesuirani", istakla je Joksimović.

Ona je reagovala i na izjavu Tanje Fajon, koja je poželela da u Srbiji vidi više pluralistički parlament.

"Srpski parlament biće onakav kako ga bude izabrao narod Srbije, kao i svuda u svetu", poručila je ministarka.

Joksimovićeva je istakla da je Srbija zemlja koja je u startu prihvatili novu metodologiju pristupnih pregovora i to na aktivan način, što je prepoznala i pohvalila Evropska komisija.

Ona je navela Srbija radila paralelno na klasteru 1. koji je već otvoreni i tiče se fundamentalnih prava i vladavine prava, i na klasterima 3 i 4.

"Napravili smo Medijsku strategiju, Radnu grupu za unapređenje izbornih uslova, čekamo mišljenje Venecijanske komisije o Zakonu o referendumu. Venecijanska komisija je već dala pozitivno mišljenje o ustavnim amandmanima. Što se tiče borbe protiv korupcije, do kraja meseca šaljemo novi izveštaj za Greko u kojem ćemo pobrojati sve što smo preduzeli i posle toga očekujemo novo mišljenje do kraja decembra", navela je ona.

Ona je istakla da je Srbija preduzela sve da bude spremna za otvaranje klastera 3 i 4.

"U klasteru 3 imali smo opsežan rad u oblastima oporezivanja, alkoholnih proizvoda, socijalne politike i zapošljavanju. U klasteru 4 najviše smo uradili u poglavljima energetike, životne sredine i zato je Evropska komisija zaključila da smo uradili sve i da smo spremni za otvaranje klastera", istakla je Joksimović.

Joksimović je takođe poručila da je Srbija dobar sused koji želi saradnju sa svima koji žele reforme i saradnju u regionu.

"Srbija želi da pomogne svima. Lobiramo za Severnu Makedoniju i Albaniju, jer smatramo da su ispunili uslove i zaslužili otvaranje pristupnih pregovora", poručila je Joksimović.

Izvor: Vebsajt RTV, 28.10.2021.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija