Zastava Bosne i Hercegovine

SOCIJALNO-EKONOMSKI SAVET: Prihvaćena inicijativa za kontrolisano povećanje cene struje za preduzeća


Socijalno-ekonomski savet (SES) prihvatio je inicijativu privrede za kontrolisano povećanje cene struje za preduzeća.

Najavljeno je i održavanje vanredne sednice SES-a zbog najavljenog skoka cene struje, kao i zbog inicijative da se smanji akciza na gorivo za transportna preduzeća i inicijative da se o promeni minimalne cene rada razgovara dva puta godišnje, navodi se u saopštenju Unije poslodavaca Srbije.

"Privredni subjekti uglavnom imaju zaključene ugovore sa Elektroprivredom Srbije do kraja ove godine, a nekima je ugovor već istekao i struju plaćaju po novim cenama. Poskupljenje je drastično, ide i preko 100 odsto i odgovorno tvrdim da je to skok troškova koji dobar deo preduzeća neće moći da izdrži", rekao je nakon sednice predsedavajući SES-a i predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić.

Prema njegovim rečima, to nije problem samo za privredu, već vodi ka spirali koja će se preneti na celo društvo, "jer sledi skok cena proizvoda, samim tim i ugrožavanje životnog standarda stanovništva".

"Neophodno je da država reaguje brzo i efikasno, kao što je reagovala i tokom pandemije, kako ne bismo urušili stabilnost koju smo uz puno truda gradili poslednjih godina".

Socijalno-ekonomski savet je na sednici u petak podržao i inicijativu za reformu obrazovnog sistema, sa osnovnim ciljem, kako navode, da se on prilagodi realnim potrebama privrede i društva u celini.

"Podizanje obrazovnog nivoa stanovništva, naročito u pravcu veće zapošljivosti, pitanje je od opšteg nacionalnog interesa, ali istovremeno predstavlja i ekonomski, i socijalni izazov", navodi se u inicijativi koju je pokrenula Unija poslodavaca Srbije.

U saopštenju se navodi da su se predstavnici države, sindikata i poslodavaca u Socijalno-ekonomskom savetu saglasili da je nužno dugoročno planirati obrazovanje, u skladu sa potrebama koje na srednji i drugi rok iskažu privredni subjekti i društvene institucije, a koje bi bile uključene u sveobuhvatnu nacionalnu strategiju.

"Mi danas imamo pojedina međurešenja koja predstavljaju pomoć, kao što su dualno obrazovanje ili program Moja prva plata. Međutim, to nije konačno rešenje, nama je potrebna sveobuhvatna reforma sistema obrazovanja koji će da bude prilagođen potrebama društva i privrede", izjavio je Nenezić.

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, 30.10.2021.
Naslov: Redakcija