Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI IZMENE ZAKONA O ZAŠTITI STANOVNIŠTVA OD ZARAZNIH BOLESTI: Zbog nenošenja maske prekršajnim nalogom moći će da se izrekne mandatna kazna od 5.000 dinara, a biće preciziran i pojam kućnog karantina


U toku je izrada najavljenih hitnih izmena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ("Sl. glasnik RS", br. 15/2016 i 68/2020) kojima će biti propisano da komunalna milicija izdaje prekršajni nalog za nepoštovanje propisanih mera za sprečavanje širenja virusa Covid 19.

Zakonskim izmenama, koje bi trebalo da budu pred Vladom u četvrtak, nije predviđeno povećanje visine zaprećenih kazni za nepoštovanje mera, rekla je zamenik sekretara Vlade Republike Srbije i član radne grupe za imenu Zakona Tamara Stojčević.

Prekršajnim nalogom moći će da se izrekne mandatna kazna od 5.000 dinara fizičkom licu zbog nenošenja maske, ukazala Stojčević.

Zakonom su već predviđene više kazne za pravna i odgovorna lica koja ne obezbede uslove u svom objektu, poput razmaka između stolova u ugostiteljskim objektima, ili nepostojanja korona redara i one se takođe ne menjaju.

Prekršajni nalog funkcionisaće poput onog koji plaćamo i kod nepropisnog parkiranja - u roku od 8 dana moći će da se plati pola kazne, navodi Stojčević.

U Zakonu će takođe biti preciziran pojam kućnog karantina, dodala je Stojčević.

Naglasila je da su ovo samo hitne izmene, ukazujući da ovaj Zakon mora da bude usklađen sa preporukama i pravilnicima Svetske zdravstvene organizacije.

Ona očekuje da će se predlog izmena naći pred Vladom Republike Srbije u četvrtak, odnosno zajedno sa rebalansom budžeta, a potom i pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srbije radi usvajanja.

Izvor: Vebsajt RTV, 29.10.2020.
Naslov: Redakcija