Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DRŽAVNO VEĆE TUŽILACA: Pravo glasa na izborima ostvaruju 629 tužioca


Izborna komisija Državnog veća tužilaca (DVT) saopštila je da će pravo glasa na izborima za članove tog najvišeg tužilačkog tela imati ukupno 629 birača – javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca na trajnoj funkciji, upisanih u birački spisak koji je zaključen.

Izbori će se održati 12.decembra od 8 do 13 sati na 17 biračkih mesta, a tužioci će glasati zaokruživanjem samo jednog kandidata na listi.

Na svim biračkim mestima biće prisutni posmatrači misije OEBS u Srbiji koji će pratiti tok izbornog postupka, napominje se u saopštenju Izborne komisije.

Ukazano je da će za kandidate sa liste "Republičko javno tužilaštvo" moći da glasa 12 birača, sa liste "Apelaciona javna tužilaštva, Tužilaštvo za ratne zločine i Tužilaštvo za organizovani kriminal" pravo glasa ima 70 birača, sa liste "Viša javna tužilaštva" 226, sa liste "Osnovna javna tužilaštva" 321, dok će za kandidate sa liste "javna tužilaštva sa teritorije Autonomne pokrajine" moći da glasa 138 nosilaca javnotužilačke funkcije sa pravom glasa.

Zamenici javnih tužilaca koji su u prvom, trogodišnjem mandatu nemaju pravo učešća na ovim izborima, kao ni do sada.

Komisija ukazuje da su programi koje su kandidati dostavili Izbornoj komisiji, prosleđeni su svim tužilaštvima i istaknuti su na sajtu DVT-a.

Apelovala je ponovo na sve kandidate da se pridržavaju pravila za predstavljanje kojima se afirmišu principi ravnopravnosti i dostupnosti podataka o kandidatima, radi blagovremenog informisanja birača o njihovim aktivnostima i programima.

Još jednom je ukazala svim rukovodiocima javnih tužilaštava da su na zahtev kandidata dužni da obezbede prostorne uslove za predstavljanje programa kandidata.

Na sednici, trećoj po redu, Izborna komisija DVT donela rešenja o zaključenju biračkog spiska i izvoda iz biračkih spiskova, kao i o biračkim odborima.

Razmatrala je i pitanja vezana za nabavku glasačkog materijala.

Kandidati koji na ovim tužilačkim izborima budu osvojili najveći broj glasova svojih kolega biće predloženi Narodnoj skupštini za konačni izbor za članove DVT.

Na izborima za članove DVT će učestvovati svih 90 javnih tužilaštva u Srbiji, a glasaće se za ukupno šest predstavnika struke u DVT.

Biraće se jedan predstavnik za Republičko javno tužilaštvo, jedan za četiri apelaciona tužilaštva, Tužilaštvo za organizovani kriminal i Tužilaštvo za ratne zločine, jedan predstavnik za sva viša javna tužilaštva u Srbiji, dva predstavnika za sva osnovna javna tužilaštva, kao i jedan predstavnik za autonomne pokrajine.

Mandat izbornih članova u sadašnjem sastavu DVT ističe 1. aprila 2021. godine.

Pored šest izbornih članova iz reda tužilaca, u sastavu DVT su po funkciji i Republički javni tužilac, ministar pravde, predsednik skupštinskog odbora za pravosuđe, predstavnik svih pravnih fakulteta u Srbiji - profesor, kao i predstavnik advokature.

Izvor: Vebsajt RTV, 28.10.2020.
Naslov: Redakcija