Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ODRŽANA POSLEDNJA SEDNICA NA KOJOJ JE PREDSTAVLJENA ANALIZA IMPLEMENTACIJE STRATEŠKIH CILJEVA KOJU JE IZRADILA AMERIČKA AGENCIJA ZA MEĐUNARODNI RAZVOJ


Komisija za sprovođenje Nacionalne strategije reforme pravosuđa za period 2013-2018. godine ("Sl. glasnik RS", br. 57/2013) je održala poslednju sednicu na kojoj je predstavljena Analiza implementacije strateških ciljeva, koju je izradila Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Iako je okončano sprovođenje pomenute strategije, rad na reformama u pravosuđu se nastavlja u skladu za Akcionim planom za Poglavlje 23 za pristupanje Evropskoj uniji, koji se u velikoj meri poklapa sa Strategijom.

Ministarka pravde u Vladi Republike Srbije, Nela Kuburović, tim povodom je ocenila da možemo da budemo zadovoljni ostvarenim rezultatima, i podsetila na to da su tokom pet godina rada Komisije u pravni sistem Srbije uvedene nove pravne profesije - javni beležnici i javni izvršitelji.

Kuburović je ukazala i na to da je jedna od strateških smernica bila i smanjenje broja starih predmeta, i to zahvaljujući novim pravosudnim profesijama, čime je uveliko rasterećen rad sudova.

Na tome ćemo raditi i dalje, uz razvoj alternativnog rešavanja sporova putem medijacije, navela je ministarka, ističući da će biti nastavljen rad na ispunjenju strateških ciljeva i unapređenju nezavisnosti i efikasnosti sudstva.

Predsednik Komisije Nenad Vujić rekao je da je u pomenutoj analizi konstatovano da je veliki broj aktivnosti u potpunosti ostvaren, dok je manji deo realizovan delimično, ali je već u postupku ispunjenja, kao što je zakon o besplatnoj pravnoj pomoći koji je u skupštinskoj raspravi.

On je ponovio da su u petogodišenjem periodu uvedene nove pravosudne profesije, razvijano je alternativno rešavanje sporova, a usvojeni su i kriterijumi i merila rada sudija i tužilaca.

Takođe, usvajanjem predloga ustavnih amandmana i pozitivnog mišljenja Venecijanske komisije proizlazi da smo ispunili ključne ciljeve iz Strategije reforme pravosuđa, zaključio je predsednik Komisije.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 1.11.2018.
Naslov: Redakcija