Zastava Bosne i Hercegovine

ODRŽANA POSLEDNJA SEDNICA NA KOJOJ JE PREDSTAVLJENA ANALIZA IMPLEMENTACIJE STRATEŠKIH CILJEVA KOJU JE IZRADILA AMERIČKA AGENCIJA ZA MEĐUNARODNI RAZVOJ


Komisija za sprovođenje Nacionalne strategije reforme pravosuđa za period 2013-2018. godine ("Sl. glasnik RS", br. 57/2013) je održala poslednju sednicu na kojoj je predstavljena Analiza implementacije strateških ciljeva, koju je izradila Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Iako je okončano sprovođenje pomenute strategije, rad na reformama u pravosuđu se nastavlja u skladu za Akcionim planom za Poglavlje 23 za pristupanje Evropskoj uniji, koji se u velikoj meri poklapa sa Strategijom.

Ministarka pravde u Vladi Republike Srbije, Nela Kuburović, tim povodom je ocenila da možemo da budemo zadovoljni ostvarenim rezultatima, i podsetila na to da su tokom pet godina rada Komisije u pravni sistem Srbije uvedene nove pravne profesije - javni beležnici i javni izvršitelji.

Kuburović je ukazala i na to da je jedna od strateških smernica bila i smanjenje broja starih predmeta, i to zahvaljujući novim pravosudnim profesijama, čime je uveliko rasterećen rad sudova.

Na tome ćemo raditi i dalje, uz razvoj alternativnog rešavanja sporova putem medijacije, navela je ministarka, ističući da će biti nastavljen rad na ispunjenju strateških ciljeva i unapređenju nezavisnosti i efikasnosti sudstva.

Predsednik Komisije Nenad Vujić rekao je da je u pomenutoj analizi konstatovano da je veliki broj aktivnosti u potpunosti ostvaren, dok je manji deo realizovan delimično, ali je već u postupku ispunjenja, kao što je zakon o besplatnoj pravnoj pomoći koji je u skupštinskoj raspravi.

On je ponovio da su u petogodišenjem periodu uvedene nove pravosudne profesije, razvijano je alternativno rešavanje sporova, a usvojeni su i kriterijumi i merila rada sudija i tužilaca.

Takođe, usvajanjem predloga ustavnih amandmana i pozitivnog mišljenja Venecijanske komisije proizlazi da smo ispunili ključne ciljeve iz Strategije reforme pravosuđa, zaključio je predsednik Komisije.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 1.11.2018.
Naslov: Redakcija