Zastava Bosne i Hercegovine

KRETANJE EKONOMSKE I SPOLJNOTRGOVINSKE AKTIVNOSTI


Prema preliminarnoj proceni Republičkog zavoda za statistiku, realni međugodišnji rast bruto domaćeg proizvoda u trećem tromesečju 2018. iznosio je 3,7%.

Industrijska proizvodnja je u periodu januar-septembar viša za 2,3% nego u istom periodu prethodne godine, vođena nastavkom rasta u prerađivačkoj industriji od 2,7%. U okviru prerađivačke industrije, rast je zabeležilo više od tri četvrtine oblasti, a najviši pozitivan doprinos dala je proizvodnja naftnih derivata, osnovnih metala i građevinskog materijala.

Prema desezoniranim podacima, prerađivačka industrija je u septembru, u odnosu na avgust, povećana za 2,3%, čemu je najviše pozitivno doprinela veća proizvodnja motornih vozila, hemijskih i farmaceutskih proizvoda.

Promet robe u trgovini na malo je u septembru realno povećan za 5,9% na međugodišnjem nivou. Posmatrano u periodu januar-septembar, promet u trgovini na malo bio je realno viši za 4,0% nego u istom periodu prethodne godine.

Međugodišnje posmatrano, robni izvoz izražen u evrima je u periodu januar-septembar povećan za 7,7%, a uvoz za 12,8%. Rastu izvoza najviše je doprineo izvoz prerađivačke industrije, koji je u posmatranom periodu bio viši za 9,8%. U narednom periodu, usled odlične poljoprivredne sezone, očekujemo da će rastu izvoza doprineti i oporavak izvoza poljoprivrednih proizvoda. S druge strane, rast uvoza pretežno je bio vođen većim uvozom intermedijarnih i kapitalnih proizvoda za potrebe industrijske proizvodnje i investicija.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 1.11.2018.
Naslov: Redakcija