Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

EVROPSKA BANKA ZA OBNOVU I RAZVOJ POVEĆALA PROGNOZU RASTA BRUTO DOMAĆEG PROIZVODA SRBIJE ZA 2018. GODUNU ZA 1,3 PROCENTNA POENA, SA 2,9 ODSTO, IZ MAJA, NA 4,2 POSTO


U najnovijem izveštaju objavljenom danas na sajtu ove finansijske institucije, EBRD je zadržao projekciju privrednog rasta Srbije za 2019. godinu na ranijem nivou od 3,5 procenata.

U ažuriranom izveštaju pod nazivom “Regionalne ekonomske perspektive”, u odeljku posvećenom Srbiji, EBRD navodi da je “posle skromnog rasta u 2017. godini (od skoro 2,0 odsto), privreda u prvoj polovini 2018. godine zabeležila ekspanziju od 4,9 odsto međugodišnje na krilima snažnije domaće tražnje, i prvenstveno većih investicija”.

Zadržan je trend oporavka privatne potrošnje, dok je uvoz, s druge strane, nastavio da nadmašuje izvoz, dodaje se dalje, prenosi Tanjug.

EBRD konstatuje da su “fiskalni rezultati ostali snažni, budžet je u prvoj polovini godine i dalje bio u suficitu, a javni dug je opao (na oko 60 odsto BDP-a na kraju juna)”.

Podseća takođe da je Srbija u julu potpisala sa Međunarodnim monetarnim fondom 30-mesečni nefinansijski aranžman, Instrument za koordinaciju politike (PCI), koji je fokusiran na fiskalne, strukturne i institucionalne reforme, kao i na politike monetarnog i finansijskog sektora, koje su sve ključne za održavanje trenutne visoke stope rasta.

“Očekuje se da će ekonomija ove godine porasti za 4,2 odsto, a da će usporiti na 3,5 odsto u 2019. godini. Brži rast treba da bude podržan daljim jačanjem potrošnje i investicija. Rizici po ove projekcije su uravnoteženi i uglavnom se odnose na sprovođenje reformi predviđenih PCI instrumentom MMF-a i dalji tempo rasta evrozone”, navodi se u izveštaju EBRD-a.

Izvor: Vebsajt Politika, 1.11.2018.
Naslov: Redakcija