Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OSNOVANA GRUPACIJA PROIZVOĐAČA KOZMETIČKIH PROIZVODA U ČIJEM SASTAVU SU PRIVREDNA DRUŠTVA KOJA PROIZVODE KOZMETIČKE PROIZVODE: Prema Predlogu zakona o predmetima opšte upotrebe uvode se konkretne i jasnije obaveze pre svega za proizvođače kozmetičkih proizvoda


U Udruženju za farmaceutsku i medicinsku privredu PKS osnovana je Grupacija proizvođača kozmetičkih proizvoda u čijem sastavu su privredna društva koja proizvode kozmetičke proizvode.

Na konstitutivnoj sednici Grupacije za predsednika je izabran izabran je Damjan Korda iz Yuco Hemija, a za zamenika Nebojša Cekić iz kompanije Hemigal. U konstituisanju Grupacije proizvođača kozmetičkih proizvoda učestvovale su 33 kompanije.

Članovi grupacije razmatrali su Predlog zakona o predmetima opšte upotrebe koji je u skupštinskoj proceduri od 21. septembra 2018. Predložena rešenja uvode konkretne i jasnije obaveze pre svega za proizvođače kozmetičkih proizvoda kako u smislu dokumentacije kojom dokazuju zdravstvenu ispravnost i bezbednost proizvoda, tako i u smislu postupanja u svrhu dokazivanja pomenutih navoda, u odnosu na važeći Zakon o zdravstvenoj ispravnosti predmeta opšte upotrebe, a sa krajnjim ciljem bezbednosti i zaštite zdravlja korisnika.

Inicijativa za odlaganje primene pojedinih odredaba u Predlogu zakona o predmetima opšte upotrebe koji se odnose na kozmetičke proizvode, dostavljena od strane proizvođača je prihvaćena i predviđa četvorogodišnji period za implementaciju odredbi koje se odnose na kozmetičke proizvode, konkretno, na procenu bezbednosti i dosije sa informacijama o proizvodu.

Pojedine odredbe Zakona su “prenete” u Zakon, ali sa odloženom primenom - dobijanjem statusa države članice EU (npr. postupak notifikacije kozmetičkih proizvoda), iz razloga neekonomičnosti formiranja paralelnih baza/procedura, po ugledu na baze/procedure koje postoje u EU koje mi u ovom trenutku nismo u mogućnosti da koristimo.

Razlog za delimičnu usklađenost je i poštovanje krajnje svrhe - izrada primenljivih propisa, odnosno propisa koje će subjekti u poslovanju predmetima opšte upotrebe biti u mogućnosti da primenjuju.

Na konstitutivnoj sednici Grupacije uvoznika i distributera kozmetičkih proizvoda izabrana je Jelena Mojsa iz MSF Pharm za predsednik i Olivera Krajišnik iz firme OKTAL PHARMA. U konstituisanju Grupacije uvoznika i distributera kozmetičkih proizvoda učestvovalo je 19 kompanija.

U Evropskoj uniji od jula 2013. godine, na snazi je nova Uredba o bezbednosti kozmetičkih proizvoda koja je uvedena sa ciljem povećanja bezbednosti kozmetičkih proizvoda, osiguranja viših standarda i bolje informisanosti korisnika.

Transponovanje Uredbe o bezbednosti kozmetičkih proizvoda deo je obaveza proisteklih potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije Evropskoj uniji.

Sa ciljem upoznavanja sa zahtevima nove zakonske regulative u oblasti kozmetičkih proizvoda, u skladu sa iskazanim potrebama članica u pogledu usaglašavanja sa novom zakonskom regulativom u ovoj oblasti, započete su aktivnosti Grupacije oko pripreme edukacije za sve subjekte u poslovanju kozmetičkim proizvodima, a naročito u pogledu zahteva Dobre proizvođačke prakse (standard ISO 22716), izjavama i tvrdnjama koje se odnose na kozmetički proizvoda, kao i o neželjenim dejstvima kozmetičkih proizvoda (kozmetovigilanca).

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 1.11.2018.
Naslov: Redakcija