Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA: Investitorima smeta nepotpuna primena Zakona, jer se u javnim nabavkama kao osnovni kriterijum uzima cena što Zakon ne propisuje


Stranim biznismenima i investitorima koji posluju u Srbiji ozbiljno smeta nepotpuna primena Zakona o javnim nabavkama ("Sl. glasnik RS", br. 124/2012, 14/2015 i 68/2015 - dalje: Zakon), jer otežava fer tržišnu utakmicu. To se čulo na konferenciji "Nordijski inovativni biznis u Srbiji" koju su organizovali Nordijska poslovna alijansa i Ambasada Norveške u Srbiji.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić rekla je da nepotpuna implementacija tog Zakona nije prepreka samo za nordijske kompanije već i za celu privredu u Srbiji, a posebno za državnu upravu. Prema njenim rečima, problem je u tome što se u javnim nabavkama kao osnovni kriterijum uzima cena što Zakon apsolutno ne propisuje.

- Punu primenu Zakona ometa i to što se na tenderima prijavljuju kompanije samo da bi stopirale javne nabavke i da bi ucenile druge kompanije koje su se prijavile - istakla je premijerka. - Pojedini procesi javnih nabavki zbog takvih stvari traju mesecima i duže od godinu dana i moramo naći način da taj proces učinimo efikasnijim i transparentnijim. U ovom trenutku tražimo najbolji način za rešavanje tih problema.

Ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjernstad rekao je da je Srbija odmakla u stvaranju jednakih uslova poslovanja:

- Posvećenost vlade uvođenju standarda EU posebno u polju javnih nabavki i subvencija, važna je zbog efikasnosti srpske ekonomije, ali i kao znak potencijalnim investitorima. -

Izvor: Vebsajt Novosti, M. N. S., 01.11.2017.
Naslov: Redakcija