Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O PRIVREDNIM DRUŠTVIMA: Prinudna likvidacije svih privrednih društava koja ne posluju u skladu sa Zakonom. Eventualni poverioci ovih firmi imaju mogućnost da svoja potraživanja naplate od članova društava u sudskom postupku


Agencija za privredne registre pokrenula je postupak prinudne likvidacije svih privrednih društava u Srbiji koja ne posluju u skladu sa Zakonom o privrednim društvima ("Sl. glasnik RS", br. 36/2011, 99/2011, 83/2014 - dr. zakon i 5/2015 - dalje: Zakon).

U APR-u objašnjavaju da do likvidacije privrednog društva može doći ako ono nema registrovanog zakonskog zastupnika, ako je osnivački akt društva ništavan, zatim ako je privredno društvo neusklađeno s odredbama Zakona...

Ružica Mačkat iz APR-a kaže da se postupak likvidacije koristi da bi se ažuriralo stanje u registru i privredi zemlje, ali i da se svi koji ne posluje u skladu sa Zakonom izmeste iz pravnog prometa, čime se postiže zakonito poslovanje u privredi.

"Ukoliko privredna društva koja se nalaze u statusu 'u prinudnoj likvidaciji' ne otklone nedostatke zbog kojih su u navedenom statusu, sledi njihovo brisanje iz registra po isteku perioda od godinu dana od pokretanja postupka prinudne likvidacije u APR-u", objašnjava Mačkat.

Ona navodi da je APR proteklih dana preneo u status prinudne likvidacije oko 800 privrednih društava. Napominje da se podaci o privrednim društvima ažuriraju na dnevnom nivou, a kad je reč o likvidaciji obično su u pitanju firme koje u suštini ne postoje i ne posluju.

Prema podacima APR, trenutno se u bazi podataka Registra privrednih subjekata nalazi između 1.500 i 1.600 privrednih društava koja ispunjavaju uslove za pokretanje postupka prinudne likvidacije.

Mačkat objašnjava da eventualni poverioci ovih firmi imaju mogućnost da svoja potraživanja naplate od članova društava u sudskom postupku.

Izvor: Vebsajt 021, 01.11.2017.
Naslov: Redakcija