Zastava Bosne i Hercegovine

USTAV RS: Advokatska komora Beograda (ne) napušta dijalog o izmenama Ustava


Advokatska komora Beograda saopštila je da se pridružuje odluci Udruženja tužilaca, Društva sudija i nevladinih organizacija da napuste dalje učešće u "dijalogu" povodom ustavnih promena u organizaciji Ministarstva pravde.

"Teme koje su nametnute kao predmet javne rasprave, sporedne su u odnosu na najvažnije koje se tiču suštine vladavine prava, a to je nepostojanje institucija pravne države, a pre svih uspostavljanja nezavisne sudske vlasti", navedeno je u saopštenju.

Iz komore ističu da bez konačnog uspostavljanja nezavisne sudske vlasti, "koje je izostalo kroz čitavu istoriju Srbije", ne može biti napretka u ostvarivanju vladavine prava.

Poseban problem, kako su naveli, predstavlja i namera izvršne vlasti da ugrozi ustavni položaj advokature, kao nezavisne i slobodne profesije, koja pruža pravnu pomoć, kao i otvoreno stavljanje izvršne vlasti na stranu pojedinaca u advokaturi, koji zastupaju interese te iste izvršne vlasti i svoje lične interese, umesto interesa svoje profesije.

"Bez nezavisnog Suda i nezavisnog Tužilaštva, Srbija nikada neće postati pravna država, a advokatura neće moći da ostvari smisao svog delovanja u zaštiti slobode i pravde u društvu. Zato Advokatska komora Beograda neće služiti kao dekor u prividu javne rasprave i tobožnjeg dijaloga o ustavnim promenama", ističe se u saopštenju.

Članica Upravnog odbora Advokatske komore Srbije Zora Dobričanin rekla je da se legitimna Advokatska komora Beograda i Advokatska komora Srbije ne povlače iz dijaloga o ustavnim promenama.

"Upravo smo završili sednicu Upravnog odbora Advokatske komore Srbije, na kojoj je jedna od glavnih tema bila definisanje platforme ustavnopravnog položaja advokature i svi smo saglasni da advokatura mora aktivno da učestvuje u borbi za očuvanje svog trenutnog ustavnopravnog položaja", navela je Dobričanin.

"Ćutanjem ili povlačenjem iz pregovora sami sebe bismo doveli na margine odlučivanja o najvažnijim pitanjima za advokaturu. Nesporno je da je advokatura ustavna kategorija i to mora sa ostane", poručila je ona.

Izvor: Vebsajt N1, 31.10.2017.
Naslov: Redakcija