Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O PSIHOAKTIVNIM KONTROLISANIM SUPSTANCAMA: IZMENAMA PROPISA DO KRAJA 2015. GODINE BIćE REšENO PITANJE UPOTREBE KANABISA U MEDICINSKE SVRHE


Dani nas dele od odluke da u Republici Srbiji kanabis bude legalizovan u medicinske svrhe. Biće dozvoljeno da se koristi kao pomoćno sredstvo radi ublažavanja bola kod onkoloških, HIV pozitivnih pacijenata, otklanjanju spazma kod multiple skleroze...

Ministar zdravlja, dr Zlatibor Lončar, kaže da će radna grupa, sastavljena od stručnjaka iz raznih oblasti, uskoro završiti posao.

- Tražio sam mišljenje struke i ljudi koji se bave ovom temom, kako bi odluka o legalizaciji kanabisa imala proverene argumente i kako konačan stav po ovom pitanju ne bi bila odluka jednog čoveka. Očekujemo da definišu koji to medikamenti na bazi kanabisa mogu da imaju pozitivan efekat na zdravlje pacijenata - navodi ministar.

Dr Milan Savić, direktor Klinike za cerebrovaskularne bolesti "Sveti Sava" i lekar koji je podneo inicijativu za izmenu Zakona o psihoaktivnim i kontrolisanim supstancama ("Sl. glasnik RS", br. 99/2010), kaže da je oko legalizacije kanabisa najveći problem bio da li će se koristiti u lečenju ili kao pomoćno sredstvo.

- Stručnjaci u radnoj grupi u početku su se razmimoilazili. Najviše spora bilo je u tome što je jedna grupa smatrala da marihuana leči i da treba da se koristi kao lek. Međutim, nema dovoljno dokaza za tu tvrdnju. Trenutno se u Americi rade istraživanja na ljudima, koja treba da dokažu da li kanabis stvarno leči - ističe dr Savić.

Doktor objašnjava da će se marihuana kao pomoćno sredstvo koristiti kao simptomatska terapija, kao ulje ili lek, ukoliko propisana konvencionalna terapije ne bude imala efekta.

- Dokazano je da je blagotvorna u terapiji bola, kod pacijenata koji ne podnose dobro hemoterapiju, kod problema sa snom i ishranom. Marihuanu će moći da koriste i oboleli od HIV infekcije, multiple skleroze, kao i deca koja boluju od epilepsije. Davaće se onima kod kojih terapija ne pomaže - objašnjava dr Savić.

Izvor: Vebsajt Blic, Sonja Todorović, 01.11.2015.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija