Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O ODBRANI OD GRADA: NEOPHODNO UKLJUčITI LOKALNE SAMOUPRAVE


Sistem protivgradne zaštite je u dosta lošem stanju zato što je republički budžet, godinama unazad, bio restriktivan, izjavio je direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Jugoslav Nikolić.

"I tehnička oprema i kapaciteti u ljudstvu i radarski sistemi, sve je to u dosta lošem stanju", rekao je Nikolić na sednici saveta Šumadijskog okruga, gde je govorio o modalitetima saradnje sa lokalnim samoupravama i njihovim mogućnostima pomoći kako bi sistem odbrane od grada bio što uspešniji.

Nikolić je podsetio da je sistem protivgradne zaštite odnedavno opet u nadležnosti RHMZ i naveo da je sezona odbrane od grada završena, a da je od opreme ostalo oko 5.000 raketa.

Optimalna potrebna količina je oko 20.000 raketa, dodao je on.

"Broj raketa je relativno mali, treba prilično sredstava da bi se sistem doveo na nulto stanje i počeo da radi punim kapacitetom, kao i da radarski sistemi budu ispravni. To je naš zadatak u narednom periodu", rekao je Nikolić i podsetio da nova sezona odbrane od grada počinje 15. aprila 2016. godine.

Pored opreme, naveo je, potrebno je i više ljudi.

"U ovom momentu nedostaje 55 odsto kapaciteta visokostručne spreme i dosta ljudi srednje stručne spreme. Najavljena je racionalizacija zaposlenih, videćemo kako ćemo da se snalazimo", rekao je Nikolić.

Direktor RHMZ je na sastanku govorio i o tome da Zakon o odbrani od grada ("Sl. glasnik RS", br. 54/2015)omogućava da se lokalne samouprave, kako je rekao, legalno uključe u modalitete pomoći, pre svega kada je reč o protivgradnim stanicama na svojoj teritoriji.

"Lokalne samouprave mogu da pomognu u izgradnji i održavanju protivgradnih stanica, angažovanju strelaca i eventualno da obezbede sredstva za dodatne rakete za svoje područje", rekao je Nikolić.

Izvor: Vebsajt RTS, 30.10.2015.
Naslov: Redakcija