Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZMENE ZAKONA O AGENCIJI ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE, O FINANSIRANJU POLITIČKIH AKTIVNOSTI I O JAVNIM PREDUZEĆIMA RADI POBOLJŠANJA IZBORNOG PROCESA


Na sledećoj sednici Vlade Republike Srbije naći će se izmene Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije ("Sl. glasnik RS", br. 97/2008, 53/2010, 66/2011 - odluka US, 67/2013 - odluka US, 112/2013 - autentično tumačenje i 8/2015 - odluka US), Zakona o finansiranju političkih aktivnosti ("Sl. glasnik RS", br. 43/2011 i 123/2014), kao i Zakona o javnim preduzećima ("Sl. glasnik RS", br. 15/2016), najavili su premijerka Ana Brnabić i potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović ukazujući da su izmene rezultat razgovora sa OEBS i ODIHR u cilju poboljšanja izbornog procesa.

Brnabić i Stefanović, koji je i predsednik Radne grupe za saradnju sa OEBS i ODIHR, rekli su to na sastanku koji su održali kako bi sagledali dokle se stiglo sa implementacijom preporuka.

Naglašeno je i da će misija ODIHR u novembru biti u našoj zemlji, kada će se definisati šta će biti njihova posmatračka misija, a šta nadležnost, nakon čega bi, kako kažu, trebalo da započnu posao u izbornom i predizbornom periodu.

Brnabić ocenjuje da je do sada dosta urađeno po pitanju izmena u unapređenju izbornog procesa i podsetila da je vlada na poslednje dve sednice donela 11 zaključaka koji se bave preporukama ODIHR i nevladinih organizacija, među kojima su CESID i Crta.

- Ono što smo kao Vlada obećali da uradimo, to smo uradili i radimo i dalje na unapređenju izbornih uslova. Mi želimo da ovo bude najbolji i najtransparentniji proces do sada. Mnogo smo uradili pre svega po pitanju biračkog spiska, a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i dalje radi na tome - rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, važno je da građani znaju da je državi u interesu da unapredi celokupni izborni ambijent i da postane mnogo bolji od onog kakav je bio ranije.

Stefanović je saglasan sa premijerkom da je mnogo učinjeno kako bi se povećala transparentnost pre svega vezana za birački spisak, dodajući da će građani ubuduće moći da pogledaju izvod iz biračkog spiska i nakon završetka izbornog procesa.

- Očekujemo da će se već na sledećoj sednici vlade naći izmene tri zakona koji su rezultat razgovora sa OEBS i ODIHR, koje ćemo uputiti Narodnoj skupštini. Nadam se da će te izmene biti ne samo donete već i implementirane u roku od 60 do 90 dana - istakao je Stefanović.

Navodi da su u pitanju Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, Zakon o javnim preduzećima i Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije.

- Sva tri zakona se menjaju u smislu pooštravanja sankcija, definisanja šta je zloupotreba javnih resursa i normiranje svega onoga o čemu smo razgovarali sa OEBS u transparentnosti izbornog procesa - rekao je Stefanović.

Izvor: Vebsajt Kurir, 29.09.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija