Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKA O EMISIJI DUGOROČNIH DRŽAVNIH HARTIJA OD VREDNOSTI BROJ 424-9280/2019-2: Emisija državnih obveznica u iznosu od 8,97 milijardi dinara, radi naknade troškova vezanih za konverziju i umanjenje duga građana po Zakonu o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima


Vlada Republike Srbije odlučila je da emituje dugoročne državne hartije od vrednosti u iznosu od 8,97 milijardi dinara, radi naknade troškova vezanih za konverziju i umanjenje duga građana po Zakonu o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima ("Sl. glasnik RS", br. 31/2019).

Datum emisije je 1. oktobar 2019. godine, a datum dospeća ovih hartija od vrednosti je 1. oktobar 2024. godine.

Obveznice se emituju u nematerijalizovanom obliku, nominalne vrednosti jedan dinar, i nose kuponsku stopu od četiri procenta godišnje.

"Prodajna cena dugoročnih državnih hartija od vrednosti jednaka je nominalnoj vrednosti na dan upisa na vlasničke račune hartija od vrednosti banaka i utvrđuje se u formi kuponskih obveznica sa godišnjom isplatom kupona", navodi se u Odluci o emisiji dugoročnih državnih hartija od vrednosti broj 424-9280/2019-2 ("Sl. glasnik RS", br. 68/2019) i dodaje da ove hartije od vrednosti glase na donosioca.

Dugoročnim državnim hartijama od vrednosti iz ove emisije može se trgovati na sekundarnom tržištu, a mogu da budu otkupljene i pre roka dospeća ako o tome donese odluku ministar finansija ili lice koje on ovlasti, navodi se u Odluci.

Izvor: Vebsajt Blic, 27.09.2019.
Naslov: Redakcija