Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

REPUBLIČKI ZAVOD ZA STATISTIKU POČEO ANKETIRANJE 120.000 POLJOPRIVREDNIH GAZDINSTAVA U SRBIJI: Rezultati anketiranja biće poznati javnosti 30. septembra naredne 2019. godine


Anketu o strukturi poljoprivrednih gazdinstava u našoj zemlji obavljaće 536 anketara do 30. novembra ove godine.

Anketa, kažu u RZS, predstavlja važno strukturno istraživanje u sistemu statistike poljoprivrede, čijom se realizacijom omogućava nastavak praćenja strukturnih promena u poljoprivredi i održavanje (ažuriranje) baze podataka.

Popis poljoprivrede u Srbiji sproveden je 2012. godine, posle više od 50 godina i to je, kažu u RZS, bila osnova za dobijanje sveobuhvatnog pregleda strukturnih karakteristika nacionalne poljoprivrede.

Na taj način dobijena je baza statističkih podataka potrebnih za razvoj nacionalne agrarne politike, izrađena je međunarodno uporediva baze podataka i formiran je statistički Registar poljoprivrednih gazdinstava koji obezbeđuje okvir za poljoprivredna istraživanja na uzorku.

U skladu sa standardima EU, popis poljoprivrede se sprovodi svake 10. godine (naredni popis planiran je 2021.godinu), a između dva popisa, u trogodišnjoj periodici, sprovodi se Anketa o strukturi poljoprivrednih gazdinstava.

U Republičkom zavodu kažu da će tačnost odgovora dobijenih u Anketi doprineti sticanju saznanja u vezi sa realnim stanjem u poljoprivredi Srbije.

To je, ističu, od posebnog značaja za sve buduće korisnike ovih podataka, a posebno za one koji daju podatke jer će moći da bolje planiraju poljoprivrednu proizvodnju, da se prijavljuju kod nacionalnih i evropskih fondova za podršku u poljoprivredi.

Petar Novaković (34), mladi poljoprivrednik iz Sremske Mitrovice u svoje domaćinstvo primio je anketara koji je prema službenoj dužnosti obavljao popis njegovog gazdinstva. Petar je mišljenja, da je ovaj potez veoma važan kada je u pitanju poljoprivreda.

U periodu sprovođenja ankete o poljoprivrednim gazdinstvima, u Sremu će 21 obučeni anketar ukupno popisati 4.800 domaćinstava, dok će na teritoriji Grada Sremska Mitrovica, pet anketara posetiti oko 1.300 domaćinstava. 

Informacije koje budu dobijene anketom koristiće kreatorima agrarne politike za donošenje kratkoročnih i dugoročnih strategija razvoja poljoprivrede, ali i samim poljoprivrednicima za prijavljivanje kod nacionalnih evropskih fondova za podršku poljoprivredi. Tokom trajanja ankete, svi podaci su tajni, a rezultati anketiranja biće poznati javnosti, 30 septembra naredne godine.

Izvor: Vebsaj RTV, 1.10.2018.
Naslov: Redakcija