Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OTVOREN NOVI KAZNENO-POPRAVNI ZAVOD U PANČEVU


U Pančevu je u ponedeljak otvoren novi Kazneno-popravni zavod, jedan od najmodernijih zatvora zatvorenog tipa u Srbiji.

U Pančevu je u ponedeljak otvoren novi Kazneno-popravni zavod, jedan od najmodernijih zatvora zatvorenog tipa u Srbiji, za smeštaj 500 lica lišenih slobode, odnosno 300 osuđenika i 200 pritvorenika.

Novi pančevački zatvor otvorila je ministarka pravde, Nela Kuburović, a otvaranju su prisustvovali v.d. direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, Dejan Carević, guverner Razvojne banke Saveta Evrope, Rolf Venzel, kao i zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji, Matea Norčić i šef Misije OEBS-a u Srbiji ambasador, Andrea Oricio.

Zatvor je građen dve godine, u skladu sa standardima evropskih zatvorskih pravila i može da se poredi sa najsavremenijim zatvorima Evropske unije, a smeštaj zatvorenika će početi u toku ovog meseca.

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je tom prilikom da Ministarstvo poslednjih nekoliko godina radi na smanjenju opterećenja u kazneno popravnim zavodima, pre svega ispunjavajući međunarodne i evropske standarde za smeštaj osumnjičenih lica i lica koja se nalaze u pritvoru.

"Poslednjih pet godina smo popravili svoj položaj. U Izveštaju Saveta Evrope iz 2012. godine smo bili na poslednjem mestu, sa 156 osuđenih na 100 slobodnih mesta, a danas je ta situacija znatno bolja sa 106 osuđenih na 100 slobodnih mesta", precizirala je Kuburović i dodala da se Srbija sada nalazi u boljoj situaciji po tom pitanju od nekih država Evrospke unije, kao što su Mađarska, Belgija ili Francuska.

Ona je najavila da će i u narednom periodu Ministarstvo pravde nastaviti da radi na unapređenju smeštajnih kapaciteta. Ovaj zatvor je, kako je napomenula, sagrađen uz pomoć kredita Razvojne banke Saveta Evrope u iznosu od 18 miliona evra, dok je pet miliona evra obezbeđeno iz budžeta Republike Srbije.

Istakla je da je zatvor opremljen nameštajem koji prave "stanari" zatvora u Pozarevcu - Zabeli, Sremskoj Mitrovici, Kruševcu i Nišu (kreveti, dušeci, stolovi, stolice...) a koji su prethodno prošli stručnu obuku za rad u metalskim i drvnim pogonima u pomenutim zatvorima.

U toku je prijem zaposlenih kojih će biti ukupno 270, od toga 170 novozaposlenih, napomenula je Kuburović i dodala da će do kraja godine zatvor biti biti u potpunosti funkcionalan. "U toku ovog meseca izvršiće se premeštaj osuđenih lica i zaposlenih iz Okružnog zatvora u Pančevu. Danas smo imali (Okružni zatvor u Pančevu) zatvor koji je bio u pešačkoj zoni u samom centru grada, a sada se on izmešta. Ta zgrada će biti dodeljenja gradu Pančevu na korišćenje", naglasila je ministarka.

Ovaj Kazneno-popravni zavod sastoji se od 10 zgrada - dve za smeštaj osuđenika, kuhinje, upravne zgrade, prijavnice, zgrade za posete i tehničkih prostorija, a prostire se na povrsini od 24.000 kvadrata. Ceo kompleks je pokriven sa više stotina kamera za nadzor.

Izvor: Vebsajt Novosti, 01.10.2018.
Naslov: Redakcija