Zastava Bosne i Hercegovine

NAJAVLJEN ZAKON O ELEKTRONSKOM ARHIVIRANJU OD JANUARA 2019. GODINE: Održana konferencija "Ka administraciji bez suvišnih papira"


Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, ocenila je da je veliki dan za preduzetništvo u Srbiji jer se privredi, s obzirom na uvođenje eUprave, više ne može nametnuti obaveza korišćenja pečata, a za mlade početnike u biznisu stupila je na snagu mera oslobađanja od poreza u prvoj godini poslovanja.

Brnabić je u Narodnom muzeju, na otvaranju konferencije "Ka administraciji bez suvišnih papira" na kojoj su obeležena ta dva postignuća, istakla da je za konkurentnost naše privrede, od koje posledično zavise i konkurentnost društva, radna mesta i plate, važno da se bude efikasniji, brži, transparentniji, te da je upravo zato eUprava jedan od prvih prioriteta.

Ona je navela da je sledeći korak elektronsko arhiviranje, i izrazila nadu da će Vlada do kraja godine parlamentu predložiti zakon o elektronskom arhiviranju, koji će stupiti na snagu od januara 2019. godine.

Pečat konačno odlazi u istoriju. U 21. veku, njemu nigde drugde i nije mesto osim u muzeju, podvukla je premijerka.

Brnabić je ukazala i na značaj mere da u prvoj godini poslovanja mladi preduzetnici, koji su završili srednju školu ili fakultet ili ljudi koji su više od šest meseci na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, a osnuju firmu sa najviše do devet zaposlenih, ne plaćaju poreze i doprinose na zarade.

Ambasador Velike Britanije u Srbiji, Denis Kif, ukazao je na to da jedna državna institucija ima i do 20 miliona stranica dokumenata, zbog čega strada šuma od 1.300 stabala.

Troškovi za upravljanje tim dokumentima iznose milion evra, dok približno 100.000 evra treba izdvojiti za njihovo održavanje i skladištenje, precizirao je on i podsetio na to da je Velika Britanija izdvojila 5,2 miliona evra za razvoj eUprave u Srbiji, što je čini najvećim međunarodnim donatorom u toj oblasti.

Prema njegovim rečima, zajednički cilj jeste stvaranje transparentne, efikasne javne uprave u službi građana i privrede, kao i unapeđenje usluga koje štede vreme i novac i građanima i privredi.

Predsednik Saveza za eUpravu NALED-a, Željko Tomić, istakao je da je istraživanje Evropske komisije pokazalo da 95 odsto poslova koji građani i privreda obavljaju među sobom i pred državnim organima ne zahtevaju fizičko prisustvo i da je zato rešenje u eUpravi koja je bazirana na razmeni podataka, a ne dokumenata.

Tomić je objasnio da eUprava znači pružanje usluga koje su transparentne i efikasnije, što donosi 50 odsto uštede u vremenu i novcu, a smanjuje korupciju.

On je napomenuo da je eZUP omogućio da institucije same razmenjuju podatke iz njihovih evidencija, što je građanima do sada uštedelo više od 500.000 sati "rada za državu", odnosno 57 godina čekanja u redovima.

Izložbom pečatnjaka i pečata Srbije od XIX veka do danas, koja će biti organizovana u atrijumu Narodnog muzeja, na simboličan način biće prikazan "odlazak pečata u istoriju".

Konferenciju su organizovali Vlada Srbije, Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 01.10.2018.
Naslov: Redakcija