Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

JEDNODNEVNI ŠTRAJK ADVOKATA: Advokatura će nastaviti da insistira na rešavanju svih slučajeva napada na advokate i tražiti veću zaštitu za advokate


Predsednik Advokatske komore Beograd (AKB), Jugoslav Tintor, izjavio je da se odluka o jednodnevnom štrajku advokata, koji se odvija, apsolutno poštuje. Štrajk je zakazan zbog nezadovoljstva advokata izostankom pomaka i konkretnih rezultata krivičnih dela napada na advokate.

Predsednik Advokatske komore Srbije (AKS), Viktor Gostiljac, rekao je na konferenciji za novinare da je posle objavljivanja saopštenja AKS i AKB u kojem se navodi da je Republičko javno tužilaštvo prekinulo komunikaciju sa AKS po pitanju slučaja ubistva advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, stanje popravljeno i da je sada predstavnik tužilaštva u stalnoj grupi u komunikaciji sa AKS.

Tintor je rekao da advokatura nije dobila informacije u tom slučaju, koje je očekivala da će dobiti u većoj količini, a Gostiljac je dodao da je i dalje ostalo nerazjašnjeno pitanje da li je Ognjanović prisluškivan, zbog čega, kada i da li je to bilo legalno.

Gostiljac je kazao da se ta informacija, o prisluškivanju, pojavila u medijima, ali da je niko nije demantovao.

Predsednici dve komore rekli su da će advokatura nastaviti da insistira na rešavanju slučaja Ognjanović, na rešavanju ostalih slučajeva napada na advokate, kao i da će tražiti veću zaštitu za advokate.

Tintor je kazao da je za komore važno da advokati dobiju zaštitu u ravni zaštite službenog lica i da će tražiti da se uvede krivično delo napad na advokate.

Oni su dodali i da je većina slučajeva napada na advokate ostala nerasvetljena.

Izvor: Vebsajt N1, 01.10.2018.
Naslov: Redakcija