Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O INSPEKCIJSKOM NADZORU: Zakonom je započeta reforma inspekcijskog sistema i prvi put su inspekcijske službe objedinjene, a njihov rad koordinisan, usaglašen i transparentan


Važno je sagledati situaciju u inspekcijskim službama i odrediti potreban broj inspektora, izjavio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

"Kada uradimo analizu svih inspekcijskih službi, videćemo koliko je inspektora potrebno da bi inspekcije radile u skladu sa strategijom Vlade da se borimo sa sivom ekonomijom", rekao je on je pred početak sednice Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor.

Dodao je da je primena Zakona o inspekcijskom nadzoru ("Sl. glasnik RS", br. 36/2015 - dalje: Zakon) pokazala da je Zakon postavljen na pravilnim osnovama i da je privredni ambijent predvidljiviji.

"U interesu privrede, građana i inspekcijskih službi je da se sagleda status inspekcija i zaposlenih u inspekcijskim službama", rekao je Ružić.

On je kao primer naveo da Jablanički i Pčinjski okrug ima jednog zdravstvenog inspektora, dok ceo Niški okrug koji ima i veliki klinički centar, kontroliše takođe samo jedan inspektor.

Objasnio je da je potrebno sagledati i situaciju u inspekcijama na lokalnom nivou, gde se dešava da jedan izvršilac radi poslove četiri inspekcije, što je kako je ocenio, neodrživo.

"Te probleme moramo sanirati i rešavati u budućnosti i sagledati starosnu strukturu inspektora", rekao je Ružić.

Pomoćnik ministra trgovine za sektor Tržišne inspekcije Lidija Stojanović izjavila je da su veliki pomak u Zakonu savetodavne posete inspektora.

"Očekujemo da koordinaciona komisija podrži povezanost inspekcija preko portala, koja je važna zbog razmena informacija", rekla je ona i dodala je da je važno da informacija o kontrolisanim subjektima dođe do svih organa za koje je to značajano.

Prema njenim rečima, očekuje se i dalji napredak u usavršavanju inspektora.

Zakonom je započeta reforma inspekcijskog sistema i prvi put su inspekcijske službe objedinjene, a njihov rad koordinisan, usaglašen i transparentan. Koordinaciona komisija je telo čiji se zadatak odnosi na koordinaciju i kontrolu rada 40 različitih inspekcija u 14 ministarstava, ali i na sveobuhvatno sagledavanje reformi ovog sistema i situacije u inspekcijskim službama.

Izvor: Vebsajt B92, 30.09.2017.
Naslov: Redakcija