Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O OSNOVAMA SISTEMA OBRAZOVANJA I VASPITANJA: Roditelji đaka koji uništavaju školsku imovinu, tuku i maltretiraju druge učenike, bahato se ponašaju, piju, puše ili falsifikuju ocene platiće kaznu između 30.000 i 100.000 dinara. Neće se tolerisati nepotrebno izostajanje sa nastave i časovi se više neće pravdati bez ozbiljnog opravdanja. Roditelji će imati rok od 8 dana da opravdaju časove svog deteta, a ako to ne učine, platiće kaznu od 5.000 do 100.000 dinara u zavisnosti od broja neopravdanih časova


Roditelji čija deca beže sa časova moraće da plate školama novčane kazne koje će iznositi i do 100.000 dinara, predviđa novi Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ("Sl. glasnik RS", br. 88/2017 - dalje: Zakon) koji je usvojen 27. septembra 2017. godine.

Takođe, prema ovom Zakonu, kazne između 30.000 i 100.000 dinara platiće roditelji đaka koji uništavaju školsku imovinu, tuku i maltretiraju druge učenike, bahato se ponašaju, piju, puše ili falsifikuju ocene.

Sa druge strane, za učenike koji krše disciplinu predviđen je društveno-koristan rad.

- Neće se više tolerisati nepotrebno izostajanje sa nastave i časovi se više neće pravdati bez ozbiljnog opravdanja. Roditelji će imati rok od 8 dana da opravdaju časove svog deteta, a ako to ne učine, platiće kaznu od 5.000 do 100.000 dinara u zavisnosti od broja neopravdanih časova - kaže ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević.

Prema njegovim rečima, još nije utvrđeno kako će izgledati društveno-koristan rad u školama:

- Napravićemo poseban program kojim ćemo regulisati kako će izgledati kaznene aktivnosti učenika koji se ne pridržavaju pravila u školama. Jedna ideja je da đak obavlja aktivnosti vezane za prestup koji je učinio. Primera radi, ako je uneredio školsko dvorište, biće zadužen da ga određeni broj dana čisti - navodi Šarčević.

Predsednik Foruma Srednjih stručnih škola Milorad Antić smatra da će usvojeni Zakon konačno uvesti red u škole Srbije.

Kazna će osim za roditelje, postojati i za zaposlene u školi, pa će tako novčanu kaznu dobiti i oni koji nesavesno izvršavaju poslove ili ukoliko ustanova ne unosi i mesečno ažurira podatke u odgovarajuće registre.

Izvor: Vebsajt Telegraf, 29.09.2017.
Naslov: Redakcija